Na Energy Market Forumu najavljena nova energetska strategija

OIE Hrvatske na Energy Market Forumu 2017
OIE Hrvatske na Energy Market Forumu 2017

U utorak 10. listopada u zagrebačkom kongresnom centru Forum održana je stručna konferencija Energy Market Forum. Konferencija je ugostila predstavnike vodećih kompanija hrvatskog energetskog tržišta i nadležnih regulatornih tijela, znanstvene zajednice i državnih institucija. Zapaženu ulogu na Energy Market Forumu kao uvodničari i panelisti u segmentu OIE imali su i predstavnici udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Ministar Ćorić na Energy Market Forumu najavio novu energetsku strategiju

Nakon uvodnog govora predstavnika organizatora zanimljivo obraćanje nazočnima na Energy Market Forumu imao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. U svom izlaganju podsjetio je na potpisivanje Memoranduma o suglasnosti zajedničkog pristupa uspostavi trajnog dvosmjernog kapaciteta (CESEC) o povezivanju plinskih sustava koji je potpisan u lipnju ove godine.

„Razaznaju se planovi kojima ćemo Hrvatsku učiniti integralnim dijelom europskog energetskog tržišta. Svakako bismo trebali težiti povećanju proizvodnje svih energenata“, poručio je.

Ministar je također istaknuo značaj 20% smanjenja emisija CO2 na razini Europske unije te istaknuo druge ciljeve, načela i prioritete za koje je potrebno usklađenje. Također je naveo da je smjer energetske politike domaći resurs i energetska neovisnost te pozvao je sve na konkretna rješenja.

„Tijekom 2018. godine pristupit ćemo izradi energetske strategije i naša će buduća energetska politika biti usuglašena s niskougljičnog razvoja. Zajednički cilj je povećanje energetske neovisnosti i sigurnost dobavnih pravaca, što se nameće i kao jedan od prioriteta EU. Usto, zalažemo se i tržišnu utakmicu koja će prije svega proizaći iz nešto liberalnijeg okvira“, dodao je na kraju.

Nakon uvodnog govora ministra Ćorića predstavljene je status projekta LNG terminala u Omišlju. Osim toga, održane su i stručne prezentacije i paneli na temu tržišta plina i električne energije.

Definiramo visoke ciljeve za OIE, a nemamo pripadne poslovne modele

Zapaženu ulogu na Energy Market Forumu kao uvodničar panela posvećenog obnovljivim izvorima energije imala je Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Ona je u svom izlaganju istaknula pozitivne učinke provođenja strategije OIE iz 2009. godine: od toga da je prema istraživanju EIHP-a čak 74% građana osviješteno o potrebi razvoja i primjene obnovljivih izvora energije, preko supstitucije čak 16% uvoza električne energije zahvaljujući OIE, pa sve do pozitivnog trenda smanjenja cijena električne energije i trenda razvoja novih proizvoda i usluga poput Končarevih vjetroagregata, Solvisovih fotonaponskih panela i sudjelovanja tvrtke Đuro Đaković u izgradnji elektrana na biomasu. Tu je posebno bilo važno istaknuti da postojanjem i razvojem obnovljivih izvora energije dolazi do generalnog smanjenja tržišne cijene konvencionalnih izvora električne energije što je potvrdila i FER-ova studija.

“Kada je Institut Hrvoje Požar dvije tisućitih proveo anketu o zainteresiranosti za domaće izvore energije među hrvatskim građanima, visok postotak njih se izjasnio pozitivno. Građani danas najčešće ne vide benefite koji se vraćaju nakon povećanja računa za struju i onog dijela koji odlazi na ulaganje za obnovljive izvore. Hrvatska ne može s jedne strane definirati visoke ciljeve u OIE, a nemati pripadajuće poslovne modele. Nemamo konsenzus da to želimo niti smo se kao društvo za to opredijelili“, naglasila je.

Istaknula je i da naknada kao jedini izvor financiranja OIE nije transparentna. Upravo zato, prema njenim riječima, treba uvesti novi obračunski sustav koji će jasno pokazati trošak proizvodnje.

„Također treba definirati i prilagoditi strategiju industrijskog razvoja novim okolnostima razvoja OIE kako bi domaća industrija uhvatila korak sa razvojem i primjenom novih tehnologija“, poručila je u sklopu svog izlaganja.

Čitavu prezantaciju direktorice udruženja možete vidjeti u nastavku.

Predstavnici OIE Hrvatske na panelu o obnovljivim izvorima

Nakon uvodnog predavanja održan je i panel o obnovljivim izvorima energije. Na panelu su sudjelovali direktorica udruženja Maja i Pokrovac i član udruženja Ivan Šimić iz CEMP-a. Posebno su bili oštri glede raznih optužbi koje se u javnosti i medijima pojavljuju na račun obnovljivih izvora energije:

“Mi smo potpuno transparentni te optužbe koje se na naš račun mogu čuti u javnosti su potpuno neutemeljene. Poduzima se niz koraka na okupljanju svih zainteresiranih za obnovljive izvore energije na tržištu kako bi se ostvarili nacionalni ciljevi. U tijeku je tranzicija čitavog sustava i teško je vidjeti što je bolje. Radi se analiza kako je to riješeno u drugim zemljama”, istaknula je Pokrovac.

Ivan Šimić je upozorio da iako se smatra da su trenutno idealni uvjeti za investitore u obnovljive izvore energije da činjenica da je ovdje prisutno samo nekoliko igrača govori suprotno.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »