‘Spremni smo za energetsku tranziciju prema obnovljivim izvorima energije’

Maja Pokrovac
Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Pandemija koronavirusa dotaknula je svaki segment pa tako i onaj energetski. Kako su se u tome snašli obnovljivi izvori energije, kakva je njihova pozicija u vrijeme pandemije i kakva je situaciji u Hrvatskoj, za Prvi program Hrvatskog radija komentirala je direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) Maja Pokrovac.

Podsjetila je kako je kriza izazvana pandemijom koronavirusa ukazala na nužnost orijentacije prema domaćim resursima i energetskom sektoru koji će se temeljiti na obnovljivim izvorima. Za to se zalažu i brojne inicijative na razini EU pa i šire, koje ukazuju na nužnost orijentacije prema čistoj energiji i ‘zelenom’ oporavku europskog gospodarstva. Štoviše, kako je napomenula, postoje prijedlozi da zacrtani europski ciljevi za narednih nekoliko desetljeća postanu još ambiciozniji.

Što se Hrvatske tiče, direktorica OIEH-a je podsjetila da je posljednjih 15-ak godina u projekte obnovljivih izvora investirao privatni sektor, ali i da je Hrvatska od 2016. godine stagnirala jer nismo donijeli nužne podzakonske akte kako bi se omogućila nova ulaganja. No, naglasila je da to se sada napokon mijenja. Ovaj mjesec su, naime, donesene potrebne uredbe s kojima se kreće u premijski model poticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora i nastavlja se energetska tranzicija. Zastoj u investicijama ne očekuje jer se, kaže, projekti razvijaju od 2016. godine i danas je spremno više od 12 milijardi kuna investicija.

„Spremni smo za energetsku tranziciju, sada imamo potrebne dokumente i podloge. Predstoji nam da otvorimo natječaje za premijski sustav i pokrenemo nove poslovne modele. To uključuje i mikrosolare na krovovima obiteljskih kuća, OPG-ovima pa i druge modele kao što je direktno ugovaranje kupnje energije s kompanijama“, istaknula je Pokrovac.

Smatra da je potrebno povezati energetiku i poljoprivredu te da domaći resursi moraju biti strateški put kojim će Hrvatska ići:

„Mogli smo primijetiti i da sve političke opcije pokazuju u svojim programima da žele obnovljive izvore i orijentaciju prema domaćim resursima. Žele održiv oporavak. Potencijala svakako imamo, to i stalno ističemo, stoga je ključna orijentacija prema domaćim resursima, posebno energije i hrane“, poručila je direktorica OIEH-a.