Lider konferencija: Udruženje o novim konceptima primjene OIE

Lider konferencija - Energetska budućnost Hrvatske
Lider konferencija – Energetska budućnost Hrvatske

Tema energetske budućnosti Hrvatske već godinama je goruća tema u energetskim krugovima. Upravo na tu temu od 13. do 14. lipnja ove godine održana je dvodnevna energetska Lider konferencija na kojoj je po prvi puta tema obnovljivih izvora energije zauzeti cijeli dan. Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske ovaj puta je bilo partner konferencije, a  naši članovi su zaslužni za značajan dio programa drugog dana konferencije.

Hrvatska koristi manje od 1% potencijala energije sunca

Lider konferencija je drugog dana bila u potpunosti posvećena obnovljivim izvorima energije i članovi udruženja ostavili su značajan trag. Prvo predavanje drugog dana na Lider konferenciji održao je član društva Edo Jerkić u ime Zadruge za etično financiranje i Etične banke.  Njegovo predavanje bilo je na temu procvata primjene solarne energije u Hrvatskoj kao zemlji sunca. Jerkić je istaknuo kako Hrvatska ima potencijal do 2050. godine proizvoditi preko 40 posto energije iz obnovljivih izvora u vlasništvu građana. Unatoč tolikim mogućnostima Hrvatska koristi manje od jedan posto potencijala energije sunca, što je doista zabrinjavajuće. A što je tome razlog?

“Priča ide, ali je sporadična, ulagači uglavnom plaćaju investicije iz vlastitih sredstava, štede energiju i vraćaju investiciju u 6-12 godina. U Hrvatskoj je financiranje takvih projekata dva do tri puta skuplje nego u EU, ni regija nije bolja. U rangu smo s Bugarskom i Rumunjskom, nešto bolji od Slovačke. U onom što investitori očekuju kao povrat Hrvatska je ok, ali u odnosu na realni rizik države cijena premije na rizik za ovakva ulaganja je 10,3 posto veća u odnosu na regiju”, rekao je Jerkić.

Uravnoteženje energetskog sustava s pomoću vjetroelektrana

Član udruženja Aljoša Pleić je prenio iskustva Accione u korištenju energiju vjetra za uravnoteženje energetskog sustava u Španjolskoj. Naime, na španjolskom tržištu od 110 gigavata proizvodnih kapaciteta 66 gigavata je iz obnovljivih izvora. Od 268 teravat sati proizvodnje 117 ih je iz obnovljivih izvora, a za uravnoteženje je potrebno 18,6 teravat sati. Španjolska je uvela jednaka prava i obveze za sve proizvođače električne energije. Proizvođači iz obnovljivih izvora se smatraju proizvođačima na tržištu pomoćnih usluga.

Uređeno tržište i jasna pravila igre su na djelu u Španjolskoj, a to je Hrvatskoj potrebno za prijelaz na tržište energije”, rekao je Pleić.

Pokretanje novog investicijskog ciklusa u energetici

Pred kraj drugog dana konferencije svoje predavanje održao je i Ivan Šimić iz C.E.M.P-a. Njegovo predavanje bilo je o poduzetništvu i industriji kao pokretačima novog investicijskog ciklusa u energetici.

“Imamo solarne i vjetro proizvođače, puno malih i srednjih tvrtki koje su se udružile u klastere s preko 1500 zaposlenih koji su u zadnjih deset godina niknulo i to praktički ni iz čega. To nije tako malo, ali samozatajno smo radili i malo komunicirali s javnošću pa je dosta toga ostalo neprimijećeno. Imat ćemo za godinu dana 1000 mW energije iz obnovljivih izvora i to je itekako pozitivno”, istaknuo je Šimić.

Šimić je ukazao i na administrativne probleme i problematiku financijskih poticaja. Po njemu izazov je i otkrivanje kome treba njihova energija, tko su potencijalni potrošači jer proizvođači moraju naći svoga kupca. Biomasa i bioplin prema njegovim riječima mogu biti u poduzetničkim zonama. Kazao je i kako treba unaprijediti energiju iz vjetra i solarnih elektrana, jer je to besplatno i svuda u svijetu prihvaćeno.

Lider konferencija je imala zanimljivu agendu i prvog dana o fosilnim gorivima. Na programu su bile teme koje govore o nužnosti tranzicije velikih energetskih kompanija prema obnovljivim izvorima energije. Profesor Neven Duić je održao predavanje o optimalnoj energetskoj strategiji, a Tomislav Čorak iz BCG-a se pozabavio primjerima transformacije u energetskom sektoru.

Prezentacije s Lider konferencije možete pronaći među prezentacijama članova udruženja.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »