KOER prva hrvatska virtualna elektrana – novi član OIEH

KOER-virtualna-elektrana

KOER d.o.o. je tehnološka tvrtka specijalizirana za inovativna energetska rješenja. Promišljajući potrebe modernog elektroenergetskog sustava i mogućnosti razvoja elektroenergetskog tržišta u Hrvatskoj, KOER je razvio hardversku i softversku infrastrukturu prve hrvatske virtualne elektrane. Time je ujedno postao novi sudionik elektroenergetskog tržišta – prvi hrvatski agregator s vlastitom platformom za virtualnu elektranu. Kao agregator, KOER predstavlja sponu između tržišta električne energije i krajnjih korisnika koji su dio virtualne elektrane. Uz to, upravlja virtualnom elektranom čiji krajnji korisnici stavljaju na raspolaganje dio svog kapaciteta proizvodnje i potrošnje električne energije. 

Uravnoteženje proizvodnje i potrošnje energije

Za razliku od klasične elektrane, koja se nalazi na jednom mjestu unutar elektroenergetskog sustava, virtualna elektrana objedinjuje proizvođače, potrošače i spremnike električne energije koji se mogu nalaziti bilo gdje unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava. Svima uključenima otvara mogućnost ostvarivanja višestruke dobrobiti. Krajnjim korisnicima daje priliku da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode. Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS), s kojm je potpisao ugovor, KOER pruža pomoćne usluge s ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava. Uravnoteženje se ostvaruje tako što se na zahtjev operatora smanji potrošnja energije krajnjih korisnika koji su dio virtualne elektrane. Iz perspektive elektroenergetskog sustava, ovakvo djelovanje virtualne elektrane ima učinak ekvivalentan aktivaciji stvarne elektrane koja nadomješta nedostatak električne energije u sustavu kako bi se postigla ravnoteža proizvodnje i potrošnje energije. 

Pametnije korištenje energije

Hrvatski elektroenergetski sustav se ubrzano decentralizira, a virtualna elektrana je njegov iznimno važan dio. Nužna je za priključivanje novih kapaciteta obnovljivih izvora energije, elektrifikaciju prometa te ostvarenja održivosti kroz izgradnju nove infrastrukture za optimizaciju i stabilizaciju elektroenergetskog sustava. Cilj nam je ubrzati energetsku tranziciju i pametnije upravljati energijom, pojašnjava Marko Lasić, direktor tvrtke KOER, te nastavlja: “nadam se da će KOER virtualna elektrana postati važan faktor stabilnosti suvremenog energetskog sustava te platforma za poslovne modele koji će pospješiti ekonomsku održivost obnovljivih izvora energije i ubrzati izgradnju nove energetske infrastrukture.”

KOER vidi budućnost u kojoj su obnovljivi izvori energije temelji održivog razvoja i društvenog napretka. “Istu viziju budućnosti smo prepoznali u radu udruženja OIEH. Relevantnost tema i informacija koje smo dobivali kroz digitalne platforme OIEH te ozbiljnost i kvaliteta događaja na kojima su okupljali aktere iz svih domena obnovljivih izvora energije, uvjerili su nas kako članstvom možemo još konkretnije utjecati na energetsku tranziciju u Hrvatskoj i regiji. Nakon prvog razgovora s OIEH timom bilo je jasno kako su i oni prepoznali virtualnu elektranu kao kariku koja nedostaje u postojećem eko sustavu obnovljivaca.”, ističe Marko Lasić, direktor tvrtker KOER.

OIEH podržava i povezuje tvrtke koje pomažu jačanju sektora obnovljivih izvora energije kako bi zajedničkim radom temeljenim na svom znanju i iskustvu stvorile dodanu vrijednost u Hrvatskoj. Direktorica OIEH, Maja Pokrovac, izražavajući zadovoljstvo sve većim brojem zainteresiranih za takvo sinergijsko djelovanje istaknula je: “Iznimno nas raduje inovativnost i angažiranost kakvu prepoznajemo u tvrtki KOER. Značajan je doprinos kojim sudjeluje u razvoju infrastrukture suvremenog hrvatskog elektroenergetskog sustava. Uz to je ključno što su prvi u Hrvatskoj razvili i ostvarili ovakav poslovni model koji donosi višestruku korist svim zainteresiranim dionicima tržišta električne energije. Vjerujem da će naša suradnja dodatno proširiti njegovu primjenu, a time i dobrobit cijelom sustavu.”