KI-KELAG International – novi član udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske

David Huber, direktor Vjetroparka Jasenice

KI-KELAG International, dio energetske grupacije Kelag koja je jedan od vodećih austrijskih pružatelja energetskih usluga, novi je član udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH)

  • 15 HE u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu ukupne instalirane snage od oko 60 MW
  • 10 manjih SE u Sloveniji ukupne instalirane snage od oko 4 MW
  • 5 projekata VE u Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj

Grupacija Kelag na hrvatskom energetskom tržištu prisutna je kroz austrijsko-slovenski konzorcij Kelag – Interenergo, investitora u vjetroelektranu Jasenice I snage 10 MW, smještene 40-ak kilometara od Zadra. Projekt vrijedan 15 milijuna eura krajem prošle godine počeo je s komercijalnim radom, podignuto je pet turbina njemačke tvrtke Enercon (svaka od 2 MW), a planirana godišnja proizvodnja je 21,5 GWh. To će biti dostatno za 6.200 kućanstva. No, grupacija svoju prisutnost planira još više osnažiti kroz razvoj novih projekata jer im je upravo Hrvatska jedno od ciljanih tržišta na kojem žele širiti portfelj obnovljivih izvora energije. 

VE Jasenice I, projekt vrijedan 15 milijuna eura, krajem prošle godine počela je s komercijalnim radom

„S obzirom na to da je smanjenje ugljičnog otiska zajednički cilj cijelog društva, uvjereni smo da će Hrvatska nastaviti aktivno raditi na daljnjem razvoju obnovljivih izvora energije i postizanju zadanih ciljeva. U svakoj zemlji razvoj obnovljivih izvora energije ide paralelno s pravnom stabilnošću i snažnom ekonomijom. Hrvatska ima vrlo dobar klimatski položaj za energiju vjetra i solarnu energiju te još uvijek dobar vodeni potencijal i, osim što se brzo kreće prema budućnosti u kojoj obnovljivi izvori igraju značajnu ulogu, pruža i dobre poslovne prilike za investitore. Kelag grupa ima veliko iskustvo u investiranju u obnovljive izvore i veliki dio našeg budućeg razvoja vidimo upravo u Hrvatskoj. Tvrtka koja želi ulagati u neku zemlju mora biti dio poslovnog i društvenog okruženja te zemlje, stoga udruženje OIEH predstavljaju veliku priliku za Kelag, ne samo kao važan izvor informacija, već i mjesto za razvijanje novog partnerstva i novi know-how o svim aspektima poslovnog okruženja koji utječu na poslovne aktivnosti“, istaknuo je David Huber, direktor Vjetroparka Jasenice, te dodao kako stalno traže nove prilike za ulaganja, a trenutno planiraju i dvije solarne elektrane. 

Maja Pokrovac, direktorica OIEH, poželjela je dobrodošlicu novom članu koji je prepoznao potencijal koji Hrvatska ima u čistoj energiji, ali i značaj udruženja: „Drago nam je da je OIEH prepoznat kao važna instanca za zajednički razvoj znanja i projekata obnovljivih izvora energije koji dobivaju sve veći zamah u cijeloj Europi. Samo zajedničkim naporima i kroz partnerstvo možemo osnažiti rast sektora, razvijati ga na čvrstim, zdravim i stabilnim osnovama te ispuniti ambiciozne ciljeve koje smo si zadali. Obnovljivi izvori i nove tehnologije važan su čimbenik u gospodarstvu, a pogotovo u razvoju lokalnih zajednica i njihovih dionika. To vrlo dobro pokazuje projekt Jasenice koji će lokalnoj zajednici samo od komunalnog doprinosa donijeti dva milijuna kuna te oko 400 tisuća kuna godišnje prihoda od vjetroelektrane”, istakla je Pokrovac.

Planirana godišnja proizvodnja VE Jasenice I je 21,5 GWh, što će biti dostatno za 6.200 kućanstva

KI-KELAG International objedinjuje međunarodne aktivnosti grupacije Kelag na području hidroenergije, vjetroenergije, solarne energije i u tom segmentu cilja na rast u jugoistočnoj Europi. Zbog geografske blizine i velikog potencijala, fokus im je na Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Kosovu, Crnoj Gori, Rumunjskoj i Bugarskoj. Imaju 15 hidroelektrana u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu, ukupne instalirane snage od oko 60 MW. U Sloveniji djeluju kroz 10 manjih solarnih postrojenja ukupne instalirane snage od oko 4 MW, a upravljaju i s pet projekata vjetroelektrana. U tom su sektoru pretežito ulagali u Rumunjskoj i Bugarskoj, gdje u blizini obale Crnog mora djeluju četiri vjetroelektrane s ukupno 19 vjetroagregata. Najnoviji projekt im je onaj kraj Zadra – Jasenice.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »