IRENA: Potrebno je udvostručiti godišnja ulaganja u obnovljive izvore

IRENA: "10 godina: napredak na djelu"/Screenshot
IRENA: “10 godina: napredak na djelu”/Screenshot

Godišnja ulaganja u obnovljive izvore energije trebala bi se udvostručiti do 2030. – s oko 330 milijardi dolara koliko se ulaže danas na gotovo 750 milijardi dolara, pokazuje izvješće „10 Years: Progress to Action“ (10 godina: Napredak na djelu) koje je objavila Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA). Veća ulaganja su potrebna, kako se ističe, kako bi se unaprijedila energetska transformacija, postigli ciljeva održivog razvoja i utabao put do klimatske sigurnosti.

Novo izvješće IRENA-e prikazuje nedavni napredak na globalnoj razini i mjere koje su još uvijek potrebne za povećanje korištenja obnovljivih izvora energije. Agencija smatra da se veliki dio potrebnih investicija može ispuniti preusmjeravanjem planiranih ulaganja u fosilna goriva. Planira se, naime, oko 10 bilijuna dolara energetskih ulaganja u neobnovljive izvore do 2030. godine.

„Ušli smo u desetljeće obnovljivih izvora energije, razdoblja u kojem će se energetski sustav transformirati velikom brzinom. Kako bismo to osigurali, hitno se moramo pozabaviti potrebom za snažnijim politikama i povećanjem ulaganja u sljedećih 10 godina. Obnovljivi izvori drže ključ održivog razvoja i trebali bi biti u središtu energetskog i ekonomskog planiranja u cijelom svijetu”, poručio je generalni direktor IRENA-e Francesco La Camera.

Dodatna ulaganja donose značajne uštede na vanjskim troškovima, navodi se dalje u izvješću, uključujući minimiziranje gubitaka uzrokovanih klimatskim promjenama. Ušteda bi do 2030. mogla iznositi između 1,6 bilijuna dolara i 3,7 bilijuna dolara –  tri do sedam puta više od troškova ulaganja u energetsku transformaciju.

IRENA napominje i da su troškovi solarnih elektrana u posljednjih 10 godina pali za gotovo 90 posto, a cijene kopnenih vjetroelektrana za upola manje. Do kraja ovog desetljeća solarni i troškovi vjetra mogu  nadmašiti tradicionalnu energiju. Te dvije tehnologije mogle bi pokriti više od trećine globalnih potreba za električnom energijom.

Off grid sustavi pojavili su se kao ključno rješenje za proširenje pristupa energiji i sada omogućuju pristup oko 150 milijuna ljudi. Podaci IRENA pokazuju da 60 posto novog pristupa električnoj energiji može biti zadovoljeno obnovljivim izvorima energije u sljedećem desetljeću pomoću samostalnih i mini-mrežnih sustava.

Izvor: IRENA

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »