HELB i HELTOS Renewable – novi članovi Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Foto: HELB

HELB, jedan od pionira u sektoru obnovljivih izvora, i povezano društvo HELTOS Renewable, novi su članovi Obnovljivim izvorima energije Hrvatske (OIEH).

HELB je inženjering poduzeće u području elektroenergetike s više od 30 godina profesionalnog iskustva i jedna od prvih kompanija u Hrvatskoj koja se uključila u projekte izgradnje postrojenja iz obnovljivih izvora energije. Osnovani su davne 1990. godine u vrlo turbulentnom vremenu kada se trebalo odvažiti na takav pothvat. Osnivači su uspjeli zajedno, a upravo je zajedništvo ključna vrijednost koju kompanija njeguje i danas iako broji gotovo 150 zaposlenika.

HELTOS Renewable je novo osnovano povezano društvo za razvoj, projektiranje i izgradnju obnovljivih izvora energije, prvenstveno iz sunca i vjetra. Direktori društva su Ivan Tošić i Vladimir Horvat.

Više od 3000 referenci u više od 40 zemalja

HELB nudi kompletnu uslugu u svim fazama razvoja elektroenergetske infrastrukture: od projektiranja, proizvodnje, izgradnje postrojenja, upravljanja i održavanja do ispitivanja i puštanja u pogon. Bogato iskustvo, s više od 3000 referenci u više od 40 zemalja, obuhvaća radove na postrojenjima za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije na svim naponskim razinama, kao i radove na najrazličitijim industrijskim objektima. Sudjelovali su u izgradnji vjetroelektrane Vrataruša, prve u zemlji koja je priključena na visokonaponsku mrežu, zatim u ispitivanju i puštanju u pogon trafostanica na tada najvećem vjetroparku na svijetu Walney Extension te na brojnim projektima u Hrvatskoj i regiji, od kojih na nekima i danas ima ugovoreno održavanje elektroenergetskog dijela postrojenja.

“Od samih početaka kompanije mi smo u obnovljivim izvorima: od primjene fotonapona na poljima za eksploataciju ugljikovodika, servisa elektroenergetskih postrojenja na hidroelektranama, priključenju prve vjetroelektrane na 110 kV VN mrežu, brojnih sunčanih elektrana, elektrana na bioplin, biomasu pa sve do prve geotermalne elektrane. Zato nam je izuzetno drago da smo se priključili Obnovljivim izvorima energije Hrvatske jer smo uvjereni da ćemo zajedničkim snagama dati još snažniji doprinos u smjeru dekarbonizacije i energetske neutralnosti naše zemlje“, ističe Stjepan Horvat, direktor HELB-a.

„HELB sa svojim inovativnim rješenjima i proizvodima te zavidnim portfeljem iskustva u razvoju OIE projekata donosi bogat spektar znanja i vještina našem udruženju. Pokrenuli su poslovanje davne 1990. godine samo s dva djelatnika, a danas su jedna od vodećih kompanija u regiji na području inženjeringa u elektroenergetici, stoga nam je drago što s tvrtkom tako bogatog iskustva možemo dalje graditi sektor. OIEH teži postati centar znanja i izvrsnosti, mjesto koje okuplja sve tvrtke koje imaju zajednički cilj – jači razvoj zelene industrije koja ne samo da će doprinijeti dekarbonizaciji, već i omogućiti gospodarski razvoj zemlje na održivim temeljima“, naglašava Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a.

Radovi na nekim od najvećih OIE projekata u Hrvatskoj

Tijekom protekle dvije godine HELB je izvodio radove na jednoj od najvećih vjetroelektrana u Hrvatskoj koja je ovih dana puštena u rad – VE Korlat, smještena u blizini Benkovca, 40-ak kilometara od Zadra, snage 58 MW. Opseg posla uključivao je isporuku opreme i elektromontažne radove na TS 33/110 kV Korlat i internoj energetskoj i komunikacijskoj mreži, ispitivanje, parametriranje i puštanje u rad TS Korlat i unutarnje kabelske mreže vjetroelektrane.

U Velikoj Cigleni kod Bjelovara HELB je sudjelovao u projektu izgradnje prve geotermalne elektrane u Hrvatskoj – Velika 1, bruto snage 16,5 MW, koja je ujedno najveća geotermalna elektrana s binarnom ORC tehnologijom u kontinentalnoj Europi. HELB-ov opseg posla je uključivao elektroradove koji su uključivali isporuku opreme i izvođenje elektromontažnih radova. Tehnička kompleksnost projekta zahtijevala je formiranje multidisciplinarnog tima. Opseg elektromontažnih radova uključivao je izradu SN 35 kV i 11 kV mreže, ugradnju SN sklopnih blokova s blok transformatorom, izradu i ugradnju NN ormara, montažu ostale SN i NN opreme isporučitelja generatora te ostale opreme vezane za tehnološki proces. Prije puštanja u pogon provedena su ispitivanja i podešavanja zaštite koju su izveli inženjeri HELB-a.

HELB nastavlja sa svojim aktivnostima i planovima za budućnost – njihova vizija je da kontinuiranim stvaranjem vrhunskih stručnjaka do 2025. godine postanu digitalna inženjering kompanija te prvi izbor u integraciji naprednih elektroenergetskih sustava putem implementacije novih tehnologija i znanja na lokalnom i globalnom tržištu.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »