Heineken potpisao dugoročni PPA ugovor za svoje četiri pivovare u Španjolskoj

Stella de Smit/Unsplash

Heineken Španjolska i elektroenergetska tvrtka Iberdrola potpisali su dugoročni ugovor o kupnji električne energije (PPA) kojim će se jamčiti opskrba ‘zelenom’ energijom za četiri pivovare u Španjolskoj: u Madridu, Valenciji, Sevilli i Jaénu. Ugovor će omogućiti Heinekenu da postane 100 posto neutralan ugljični pivar 2023. godine, piše pv magazine.

PPA predviđa izgradnju solarne elektrane u Andaluziji, snage 50 MW, na najvećem kompleksu vjetroelektrana u kontinentalnoj Europi – vjetroelektrani El Andévalo snage 292 MW, kojim od 2010. godine upravlja Iberdrola. Solarna elektrana bi trebala početi s radom ove godine.

Ovo je, inače, drugi PPA koji je Iberdrola potpisala u svega nekoliko dana. Prošli tjedan je sklopljen dugoročni PPA s telekomunikacijskom tvrtkom Orange za opskrbu čistom energijom njihovih 9.000 prodajnih ureda i zgrada u Španjolskoj. Ovaj posao povezan je sa solarnim parkom od 328 MW koji se planira izgraditi u općinama Ceclavín i Alcántara, u španjolskoj regiji Extremadura.

Španjolsma ima veliki potencijal za PPA-ove, što je pokazalo i nedavno izvješće njemačke konzultantske kuće Enervis Energy Advisors. Jedno je od najatraktivnijih i najvećih tržišta PPA-ova za solarne projekte, s 4,39 GW ugovorene snage u 2019. godini. Italija i Njemačka slijede s 1,91 GW, odnosno 1,05 GW, a potražnja je u porastu i u Portugalu (444 MW), Danskoj (338 MW), Francuskoj (158 MW), Ukrajini (44 MW), Poljskoj (35 MW) , Švedskoj (16 MW) i Ujedinjenom Kraljevstvu (6 MW).

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »