Globalna ulaganja u energetsku tranziciju dosegnula novi rekord od 755 mlrd $ u 2021.

Foto: Unsplash

Globalna ulaganja u energetsku tranziciju iznosila su 755 milijardi dolara u 2021., postavljajući novi rekord, prenosi BloombergNEF (BNEF) portal Renews.biz. BNEF navodi povećanje ulaganja u gotovo svim sektorima obuhvaćenim izvješćem, uključujući obnovljivu energiju, skladištenje energije, elektrificirani transport, elektrificiranu toplinu, nuklearnu energiju, vodik i održive materijale. Obnovljiva energija, koja uključuje vjetar, solarnu energiju i druge obnovljive izvore energije, ostaje najveći sektor u smislu ulaganja, s novim rekordom od 366 milijardi dolara uloženih u 2021., što je povećanje od 6,5 posto u odnosu na godinu prije.

Promet, koji uključuje potrošnju na električna vozila i pripadajuću infrastrukturu, bio je drugi po veličini sektor s uloženih 273 milijarde dolara. S porastom prodaje električnih vozila, ovaj sektor je rastao po stopi od 77 posto u 2021. Samo je hvatanje i skladištenje ugljika (CCS) zabilježilo pad ulaganja, iako je u godini najavljeno mnogo novih projekata. Čista energija i elektrifikacija (uključujući obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju, skladištenje energije, elektrificirani transport i elektrificiranu toplinu) činili su veliku većinu ulaganja u iznosu od 731 milijardu dolara. Vodik, hvatanje i skladištenje ugljika i održivi materijali činili su ostatak, ukupno 24 milijarde dolara.

regija Azijsko-Pacifik bila je najveća regija za ulaganja s 368 milijardi dolara i regija s najvećim rastom od 38 posto u 2021. Ulaganja u energetsku tranziciju u EMEA-i porasla su za 16 posto u 2021., dosegnuvši 236 milijardi dolara, dok su u SAD-u porasla za 21 posto, na 150 milijardi dolara. Kina je ponovno bila najveća pojedinačna zemlja za ulaganja, s 266 milijardi dolara. SAD je na drugom mjestu sa 114 milijardi dolara, slijede Njemačka, UK i Francuska, koje su zaokružile vrh od pet zemalja za investiranje u energetsku tranziciju u 2021.