Geotermalna energija mogla bi promijeniti izgled Malog Bukovca

Izvor: Ilustracija, Dan Meyers/Unsplashed
Izvor: Ilustracija, Dan Meyers/Unsplashed

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković, ujedno i član Županijske  skupštine Varaždinske županije i predsjednik županijskog HSS-a, na čelu je jedne od najuspješnijih općina u privlačenju europskog novca. Radi se o maloj općini koja broji tek nešto više od 2000 stanovnika, ali je u proteklih devet godina na općinski račun sjelo čak 15 milijuna kuna iz raznih fondova Europske unije i domaćih ministarstava. Za podravski.hr govorio je o, između ostalim, i o velikom projektu iskorištavanja geotermalnih izvora na području županije.

„Ako se ovaj projekt o iskorištavanju geotermalne energije realizira, to će u potpunosti promijeniti izgled Malog Bukovca, ali i cijele regije. Nadam se da će novo stvorena tvrtka Bukotermal dobiti koncesiju za geotermalne izvore na području ludbreške regije. Općina Mali Bukovec i Varaždinska županija osnovale su upravo tvrtku Bukotermal. Njezin krajnji cilj je izgradnja više malih geotermalnih elektrana te izgradnja centralnog distributivnog centra za cvijeće. Tako će i proizvođači cvijeća, kojih je mnogo na ovom području, moći koristiti ovu energiju. Izgradnjom elekrana cilj je da cijela ludbreška regija postane energetski samodostatna“, istaknuo je Marković.

Kao glavni razlog zašto sje uopće ušao u politiku naveo je iskorištavanje geotermalnih izvora energije.

„Kao nekadašnji prvi zaposlenik sadašnjeg Sveučilišta Sjever radio sam na studiji koja je za cilj imala detektirati potencijale obnovljivih izvora energije u ludbreškoj regiji. Imali smo podatke o količinama biomase od pilana, cvjećara i drugih prerađivača i poljoprivrednih proizvođača prema dostupnim podacima o bušotinama koje je Ina radila, i došli smo do zaključka o ogromno velikom potencijalu ludbreške regije. Kada su ti podaci došli do Europskog centra za obnovljive izvore energije, oni su bili doslovce šokirani da mi to ne iskorištavamo. Od toga je prošlo više od desetljeća i mi još ništa od toga ne koristimo. Naš je cilj to promijeniti“, poručio je načelnik Općine Mali Bukovec.

Izvor: Podravski.hr

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »