FifthForce – novi član Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Be
Berislav Fitnić, direktor tvrtke FifthForce

Zelenoj OIEH obitelji pridružio se novi član – FifthForce, tvrtka specijalizirana za visinske radove (industrijski alpinizam, rope access) i novi domaći igrač u segmentu servisiranja vjetroelektrana.

“OIEH smatramo ključnom platformom za obnovljive izvore energije, informiranje i povezivanje vodećih dionika industrije u Hrvatskoj, kako radi razvoja obnovljivih izvora tako i radi suradnje jer očekujemo nastavak snažnog rasta sektora”, istaknuo je tom prigodom Berislav Fitnić, direktor obiteljske tvrtke FifthForce iz Donje Stubice.

Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH), izrazila je veliko zadovoljstvo što je još jednom prepoznata vrijednost članstva u udruženju, a još veće jer se širi portfelj usluga koje pružaju domaći igrači u sektoru obnovljivih izvora energije: “U ovom pandemijskom razdoblju, u trenucima zatvaranja granica, spoznali smo koliko su važni domaći resursi. To uključuje i portfelj usluga kao što je servis na vjetroelektranama i drugim tehnologijama, a koje su od presudne važnosti za kontinuitet i kvalitetu rada. Osigurati brzu reakciju u kriznim situacijama, kada i mali kvar može izazvati veliku štetu ako ga nije moguće u kratkom vremenu sanirati, jedino je moguće ako su nam sve potrebne usluge lako i brzo dostupne. FifthForce je prepoznao vrlo važnu poslovnu nišu, a s obzirom na potencijale branše uvjereni smo da će njihove usluge biti sve traženije”, istakla je Pokrovac te poželjela dobrodošlicu novom članu.

Od hobija do biznisa

Mala obiteljska tvrtka poslovanje je započela kroz hobi – slobodno penjanje. Prepoznali su priliku za razvoj posla u niši u kojoj je nedostajalo ponude specifičnih usluga, a sa sve većim iskustvom i novim znanjima širio se i njihov portfelj. Kako ističe Fitnić, na samom početku su se strateški opredijelili za industrijski alpinizam te su izvodili sanacije armiranobetonskih konstrukcija do visine od 340 metara, sanacije i opremanje silosa i industrijskih hala, pjeskarenje i čišćenje suhim ledom, antikorozivnu zaštitu i montažu telekomunikacijske opreme na čeličnim konstrukcijama, montažu i pregled gromobranskih instalacija i slične poslove na visini.

FifthForce kao lokalni partner može pružiti brzu, efikasnu i pouzdanu podršku, što je prvi prepoznao Siemens Gamesa Renewable Energy

“Svaki naš angažman zahtijevao je dodatne vještine, opremu i alate, što je od nas tražilo savladavanje novih specifičnih znanja i rezultiralo širokom lepezom usluga koje nudimo. Prvi poslovi koje smo izvodili u sektoru obnovljivih izvora energije bili su demontaža, preseljenje i ponovna montaža na novoj lokaciji meteo stupova i zamjena mjernih uređaja”, govori Fitnić.

Činjenica da servis lopatica u Hrvatskoj većinski izvode stranci te globalna i lokalna ekspanzija u sektoru energije vjetra potaknula ih je da se fokusiraju na tu djelatnost. I prepoznati su od velikih globalnih kompanija.“FifthForce kao lokalni partner može pružiti brzu, efikasnu i pouzdanu podršku, što je prvi prepoznao Siemens Gamesa Renewable Energy. U situaciji pandemije to je osobito dobilo na značaju jer je naš tim prisutan i dostupan lokalno, dok je zabrana kretanja preko državnih granica u protekloj sezoni poremetila dolazak stranih servisera”, ističe direktor tvrtke.

U narednom razdoblju FifthForce planira širenje kapaciteta te rast tržišnog udjela. S obzirom na značaj niše u koju su ušli, reference i temelje koje su izgradili, njihovu dostupnost, brzinu i pouzdanost, na dobrom su putu da uspješno realiziraju zadane planove.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »