EU postigla dogovor o zakonu o klimi – cilj je smanjenje štetnih emisija za 55 posto do 2030.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen /Foto: EP, Diana Le Lardic

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u srijedu ujutro u ranim jutarnjim satima dogovor o zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto u odnosu na 1990. godinu, objavila je Europska komisija.

“Oduševljena sam što smo postigli dogovor o ovom ključnom elementu Europskog zelenog plana. Naše političko opredjeljenje da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. sada je također zakonska obveza”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Prema postignutom dogovoru, cilj je smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2030. godine za 55 posto, u odnosu na sadašnjih 40 posto. Dogovorom je potvrđeno stajalište Europskog vijeća, koje je u prosincu prošle godine podržalo prijedlog Komisije o 55-postotnom smanjenju, dok je početna pozicija Europskog parlamenta bila 60 posto.

“Današnji sporazum također pojačava našu globalnu poziciju lidera u suočavanju s klimatskom krizom. Kad se svjetski čelnici okupe na Dan planete Zemlje, EU će izaći s ovom pozitivnom viješću za koju se nadamo da će nadahnuti naše međunarodne partnere. Ovo je dobar dan za naše ljude i našu planetu”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

U pregovorima između predstavnika država članica i Europskog parlamenta u zadjih nekoliko mjeseci nije bilo nikakva napretka, sve do zadnjeg sastanka, koji je počeo u utorak rano popodne, a završio u srijedu u 5 sati ujutro. Zakon još trebaju formalno potvrditi Vijeće i Europski parlament.

Današnjim se dogovorom, osim cilja postizanja klimatske neutralnosti do 2050., učvršćuje i europski okvir za klimatsku politiku jer se uvode sljedeći elementi:

  • ambiciozan klimatski cilj da se do 2030. neto emisije smanje za najmanje 55 posto u odnosu na 1990. i razjasni doprinos smanjenja i uklanjanja emisija
  • prepoznavanje potrebe za poboljšanjem ponora ugljika u EU-u ambicioznijom uredbom o LULUCF-u, za koju će Komisija iznijeti prijedloge u lipnju 2021.
  • postavljanje klimatskog cilja za 2040. uzimajući u obzir okvirni proračun za stakleničke plinove za razdoblje 2030. – 2050. koji će objaviti Komisija
  • obvezivanje na negativne emisije nakon 2050.
  • osnivanje Europskog znanstvenog savjetodavnog odbora za klimatske promjene, koji će pružati neovisne stručne savjete
  • strože odredbe o prilagodbi klimatskim promjenama
  • visoka usklađenost svih politika Unije s ciljem klimatske neutralnosti
  • priprema planova za pojedine sektore kojima se utvrđuje put prema klimatskoj neutralnosti u različitim područjima gospodarstva

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »