Edukativni program LAPR: Maja Pokrovac održala predavanje o razvoju tržišta obnovljivih izvora energije

Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske, pokrenula je živahnu raspravu među polaznicima edukativnog programa ‘Lokalna akademija za politički razvoj’ (LAPR), govoreći o isplativosti obnovljivih izvora, prednostima proizvodnje na mjestu potrošnje, investicijskim preprekama u Hrvatskoj, izostanku kvalitetnih i ambicioznih strategija… Za polaznike programa održala je predavanje o funkcioniranju i novostima koje donosi novi premijski model za razvoj tržišta obnovljivih izvora energije.

„Hrvatska ima puno veće potencijale od većine EU članica koje se nalaze sjevernije od nje. Njemačka i danas izvozi, a Hrvatska uvozi zelenu energiju. Obnovljivi izvori su smanjili našu ovisnost o uvozu, ali nedovoljno. Ne koristimo optimalno sav zeleni kapital koji imamo“, istakla je Pokrovac tijekom svog predavanja na događaju u Dubrovniku, koji su organizirali Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, u suradnji s Akademijom za politički razvoj (APR) i Udrugom gradova.

Dodala da je taj kapital vrlo velik i da ne uključuje samo zelene izvore kojima Hrvatska obiluje, već i vrhunske stručnjake koji rade diljem svijeta, a koji su također naša prednost pred zemljama u regiji. Pritom je spomenula i značaj hrvatske komponente u izgradnji i održavanju projekata obnovljivih izvora energije, koji nije nezanemariv i u budućnosti samo može rasti.

„Zelena energija nije samo trend, već i nužnost u okolnostima u kojima se nalazimo“, naglasila je Pokrovac. Pozitivne promjene se osjećaju, dodala je, ali i jasno poručila da nedostaje većih ambicija i više edukacije.

Edukativni program LAPR potiče razvoj, dijalog i umrežavanje dionika u lokalnim sredinama, a održao se u Dubrovniku od 23. do 25. listopada
Foto: Udruga Bonsai, Facebook

Osim o premijskom modelu i tržištu obnovljivih izvora energije, priznati stručnjaci i profesionalci s lokalne i nacionalne razine govorili su i o alternativnim poslovnim modelima, zaštiti javnog dobra, održivosti i odgovornosti u koroni, reformama lokalne samouprave, participativnom budžetiranju te mnogim drugim aktualnim temama.

Edukativni program LAPR potiče razvoj, dijalog i umrežavanje dionika u lokalnim sredinama, a održao se u Dubrovniku od 23. do 25. listopada. Bio je namijenjen lokalnim akterima uprave, medija, civilnoga društva, znanstvene zajednice i poduzetništva iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Lokalni APR, dio projekta ‘LAPR – Lokalni programi APR-a’, u Dubrovnik je stigao na inicijativu Udruge Bonsai koja dugi niz godina promovira volonterstvo, aktivno građanstvo i kulturu dijaloga. Program LAPR-a je inače namijenjen osnaživanju lokalnih dionika na području aktivnog i demokratskog građanstva i njihovom aktivnom uključivanju u sve segmente društvenog života u lokalnoj zajednici. Do sada je provedeno pet ciklusa Lokalne akademije s više od 120 polaznika i to u Splitu, Osijeku, Zaprešiću, Varaždinu i Čakovcu, a sada po prvi puta u najjužnijoj hrvatskoj županiji.

Sve predavače i paneliste iz Dubrovnika možete pogledati na donjem linku: