Dizalica topline uštedjet će 70 posto energije i pridonijeti očuvanju okoliša

Foto: Unsplash

Gotovo dva i pol milijuna kuna utrošit će crikvenička Thalassotherapia u nekoliko godina u suvremene tehnologije korištenja obnovljivih izvora energije, javlja Novi list. U specijalnoj bolnici za liječenje i rehabilitaciju, u utorak 7. rujna, predstavljen je projekt povećanja energetske učinkovitosti, čime će ova bolnička ustanova uštedjeti više od 70 posto primarne energije, ali i znatno pridonijeti očuvanju okoliša. Aktualni radovi prema predstavljenom projektu iznosit će još 1.200.000 kuna.

Riječ je o opremanju strojarnice crikveničke bolnice električnom dizalicom topline prema principu ‘voda-voda’ i uvođenju novog sustava grijanja potrošne tople vode i bazenske morske vode, i to iz obnovljivih izvora energije, što se provodi u sklopu upravo završenog Interreg Adrion projekta Seadrio.

Projekt se razvija u sklopu Dana plave energije Blue Deal i u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a predstavio ga je prof. dr. Neven Duić, redoviti profesor zagrebačkog Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju Sveučilišta u Zagrebu. Pritom je istaknuo kako su prirodni i obnovljivi izvori energije i moderne tehnologije korištenja mora kao izvora topline već aktualni načini eksploatacije, a samo dobro pripremljeni projekti naći će ubuduće i europske izvore novca.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »