Dani Sunca: Treba ubrzati administrativne procedure i educirati građane

Prof. dr. sc. Neven Duić, FSB/ Foto: Maks Petković

Solarni sektor u Hrvatskoj se razvija jako sporo iako je cijena takve energije niža nego ikad. Potrebno je potaknuti nadležne institucije na učinkovitije djelovanje, a građane educirati, poručeno je, među ostalim, na otvaranju dvodnevne konferencije o korištenju Sunčeve energije ‘Dani sunca’ koja je svečanim otvorenjem započela 30. rujna navečer u Hvaru, u Arsenalu.

Nakon uvodnih govora organizatora i domaćina, prof. dr. sc. Neven Duić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje održao je kratku prezentaciju o primjeni solara. Istaknuo je da samo na krovovima ima mjesta za 4 GW solara koji bi mogli zadovoljiti 25 posto sadašnjih potreba za električnom energijom. “Površina krovova u Hrvatskoj iznosi 70 km2 od kojih polovica ima potencijal za solare. No, iako je broj krovnih instalacija od 2019. do 2020. udeseterostručen, još uvijek je taj broj mali – ispod 1000 sustava godišnje, a treba nam 100.000 krovnih sustava godišnje”, rekao je Duić. Dodao je da su cijene solara danas niže nego ikada te naglasio da je budućnost solarna i obnovljiva. No, upozorio je i da se solarni sektor u Hrvatskoj razvija dosta sporo. “Treba ubrzati procedure, educirati ljude”, poručio je Duić.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »