ODGOĐENO ZA 2022. – Konferencija Dani dobroga vjetra prebačena za 2022.

DDVPostponed

Obnovljivi izvori energije Hrvatske, uz partnersku podršku WindEurope i pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, organiziraju konferenciju “Dani dobroga vjetra” koja će se, zbog okolnosti pojačanog širenja virusa COVID-19 održati 2022. u Dubrovniku. Uskoro očekujte više informacija o točnom datumu održavanja.

Konferencija će okupiti predstavnike europskih i međunarodnih institucija, kao i predstavnike ministarstava i financijskog sektora iz regije, proizvođače turbina, proizvođače električne energije, fosilnu industriju koja planira projekte u području obnovljivih izvora energije, predstavnike akademske zajednice. Raspravljat će se o trendovima u vjetroenergiji Europe s naglaskom na Jugoistočnu Europu:

  • Premijski  model u Hrvatskoj i iskustva zemalja koje su ga već uvele
  • CPPA (Corporate Power Purchase Agreement) poslovni model unutar jedne ili između više zemalja 
  • Kako proizvođači vjetroagregata mogu doprinijeti integraciji i balansiranju elektroenergetskog sustava
  • Hibridna postrojenja vjetar + solar + pohrana energije (baterije) za bolju integraciju
  • Offshore VE kao fokus EU – trebaju li zemlje regije pratiti trendove zapadne Europe
  • Zaštita okoliša uz daljnji razvoj OIE
  • Vjetroenergija u uvjetima krize COVID-19

Vjetar čini 15% europske proizvodnje električne energije te zapošljava 300.000 radnika. Neprestano se radi na razvoju tehnologije s ciljem postizanja veće učinkovitosti, ali i zaštite okoliša. Razvija se i tržište na kojem su sve češći korporativni ugovori o direktnoj kupnji električne energije proizvedene iz vjetra. Promjene su vidljive i u financijskom sektoru ulaganja u vjetroelektrane. Od 2017. države članice EU imaju obvezu pokrenuti mehanizme konkurentnog nadmetanja, kao što je premijski model, kako je i propisano u smjernicama EU-a o državnim potporama, a presudno je za razvoj industrije jer omogućuje realizaciju dugoročnih investicija, infrastrukture, razvoj vještina i inovacija. Sve su to, gledajući i kroz prizmu Green Deala, nužni koraci zelene tranzicije i razvoja Europe. Hrvatska je u svom NECP-u postavila cilj od 36,4% OIE, a kao predsjedateljica Vijeća EU ima ima dodatnu motivaciju i odgovornost kročiti u smjeru njegovog ostvarenja, ohrabrujući time i zemlje regije da postignu svoje OIE ciljeve.      

Pridružite nam se u Dubrovniku na konferenciji “Dani dobroga vjetra”!  Uz radni dio, očekuje vas uživanje u ljepotama Dubrovnika, a po završetku konferencije možemo zajedno na networking izlet u Cavtat i Konavle.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »