ODGOĐENO ZA 2022. – Konferencija Dani dobroga vjetra prebačena za 2022.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
DDVPostponed

Obnovljivi izvori energije Hrvatske, uz partnersku podršku WindEurope i pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, organiziraju konferenciju “Dani dobroga vjetra” koja će se, zbog okolnosti pojačanog širenja virusa COVID-19 održati 2022. u Dubrovniku. Uskoro očekujte više informacija o točnom datumu održavanja.

Konferencija će okupiti predstavnike europskih i međunarodnih institucija, kao i predstavnike ministarstava i financijskog sektora iz regije, proizvođače turbina, proizvođače električne energije, fosilnu industriju koja planira projekte u području obnovljivih izvora energije, predstavnike akademske zajednice. Raspravljat će se o trendovima u vjetroenergiji Europe s naglaskom na Jugoistočnu Europu:

  • Premijski  model u Hrvatskoj i iskustva zemalja koje su ga već uvele
  • CPPA (Corporate Power Purchase Agreement) poslovni model unutar jedne ili između više zemalja 
  • Kako proizvođači vjetroagregata mogu doprinijeti integraciji i balansiranju elektroenergetskog sustava
  • Hibridna postrojenja vjetar + solar + pohrana energije (baterije) za bolju integraciju
  • Offshore VE kao fokus EU – trebaju li zemlje regije pratiti trendove zapadne Europe
  • Zaštita okoliša uz daljnji razvoj OIE
  • Vjetroenergija u uvjetima krize COVID-19

Vjetar čini 15% europske proizvodnje električne energije te zapošljava 300.000 radnika. Neprestano se radi na razvoju tehnologije s ciljem postizanja veće učinkovitosti, ali i zaštite okoliša. Razvija se i tržište na kojem su sve češći korporativni ugovori o direktnoj kupnji električne energije proizvedene iz vjetra. Promjene su vidljive i u financijskom sektoru ulaganja u vjetroelektrane. Od 2017. države članice EU imaju obvezu pokrenuti mehanizme konkurentnog nadmetanja, kao što je premijski model, kako je i propisano u smjernicama EU-a o državnim potporama, a presudno je za razvoj industrije jer omogućuje realizaciju dugoročnih investicija, infrastrukture, razvoj vještina i inovacija. Sve su to, gledajući i kroz prizmu Green Deala, nužni koraci zelene tranzicije i razvoja Europe. Hrvatska je u svom NECP-u postavila cilj od 36,4% OIE, a kao predsjedateljica Vijeća EU ima ima dodatnu motivaciju i odgovornost kročiti u smjeru njegovog ostvarenja, ohrabrujući time i zemlje regije da postignu svoje OIE ciljeve.      

Pridružite nam se u Dubrovniku na konferenciji “Dani dobroga vjetra”!  Uz radni dio, očekuje vas uživanje u ljepotama Dubrovnika, a po završetku konferencije možemo zajedno na networking izlet u Cavtat i Konavle.