COP26: ‘Minuta je do ponoći, trebamo djelovati odmah!’

COP26 u Glasgowu/ Foto: UNclimatechange, Flickr

UN-ova konferencija, ključna za sprječavanje najpogubnijih učinaka klimatskih promjena počela je u ponedjeljak, a njezin zadatak je obeshrabrujući zbog neuspjeha velikih industrijskih zemalja da se dogovore o ambicioznim novim obvezama. COP26 u škotskom Glasgowu počeo je dan nakon što se G20 najvećih ekonomija nije uspjelo obvezati na cilj o ugljičnoj neutralnosti do 2050., rok koji je naveden kao nužan za sprječavanje najekstremnijeg globalnog zatopljenja. Umjesto toga, njihovi razgovori u Rimu tek su prepoznali ključnu važnost zaustavljanja neto emisija štetnih plinova do ili oko sredine stoljeća, ali nisu odredili vremenski okvir za postupno izbacivanje ugljena kod kuće te su razvodnili obećanja o smanjenju emisija metana, stakleničkog plina puno jačeg od ugljikovog dioksida.

“Čovječanstvo već dugo kasni po pitanju klimatskih promjena. Minuta je do ponoći na satu sudnjeg dana i trebamo djelovati odmah”, rekao je britanski premijer Boris Johnson na otvaranju konferencije te dodao: “Ako danas ne shvatimo ozbiljno klimatske promjene, sutra će biti prekasno za našu djecu. Ako ne djelujemo, suditi će nam djeca koja još nisu ni rođena”.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je liderima da bi se u slučaju neuspjeha konferencije o globalnom zatopljenju zemlje trebale svake godine vraćati s boljim prijedlozima umjesto svakih pet godina kao dosad: “Ako obveze ne budu dostatne na kraju ovog COP-a, zemlje moraju preispitati svoje nacionalne klimatske planove i politike – ne svakih pet godina, već svake godine i svakog trenutka”. Šef UN-a rekao je da često ima manjka vjerodostojnosti i viška zbunjenosti glede ciljeva smanjenja i nulte stope emisija. Istaknuo je da se treba držati cilja o ograničenju rasta globalne temperature za 1.5 stupanj i pozvao na solidarnost sa zemljama u razvoju: “Ovisnost svijeta o fosilnim gorivima dovodi čovječanstvo na rub opstanka. Izbor je jednostavan: ili ćemo to zaustaviti ili će to zaustaviti nas. Vrijeme je da kažemo ‘dosta’. Dosta uništavanju bioraznolikosti. Dosta tomu da se sami ubijamo ugljikom. Da prirodu tretiramo kao zahod. Dosta paljenju šuma, bušenju tla i kopanju. Sami kopamo vlastite grobove”, dramatično je upozorio glavni tajnik UN-a.

Na Skupu za spas svjetske klime okupilo se oko 120 svjetskih čelnika, a među njima je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »