Čista energija za sve Europljane i NECP-ovi: perspektive u Hrvatskoj

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Radionica EUFORES-a u Zagrebu
Radionica EUFORES-a u Zagrebu

U Hrvatskom saboru jučer je održana radionica pod nazivom ‘Čista energija za sve Europljane te nacionalni energetski i klimatski planovi: perspektive OIE u Hrvatskoj’ u organizaciji Europskog foruma za obnovljive izvore energije (EUFORES) i u suradnji s Odborom za europske poslove Vlade Republike Hrvatske.

Osnovni zadatak radionice je otvaranje foruma za razmjenu mišljenja među predstavnicima Sabora, Vlade Republike Hrvatske, Europske komisije, Europskog parlamenta, znanstvenika i nevladinih organizacija o potencijalima koji se otvaraju Hrvatskoj jačanjem uporabe OIE.

Radionicom je predsjedao glavni tajnik EUFORES-a Jan Geiss, a uvodni govor održao je predsjednik Odbora za europske poslove Vlade Republike Hrvatske Domagoj Ivan Milošević. Na radionici je predstavljena trenutna situacija OIE u Hrvatskoj te stanje pripreme NECP-a.

Direktorica udruženja OIEH Maja Pokrovac govorila je o sve prisutnijim ugovorima o izravnoj kupnji električne energije proizvedene iz OIE kao novom standardu u Europi (‘CPPA – new standard in Europe’) čiju je perspektivu u Hrvatskoj ocijenila dobrim poslovnim modelom dodavši kao važan okvir za njih premijski model koji je u izradi.

Uz sudjelovanje drugih domaćih i međunarodnih stručnjaka prezentirani su i novi poslovni modeli iz različitih sektora. Time je prikazano kako različiti sudionici provode rješenja prevladavajući izazove s kojima se suočava tradicionalni energetski sustav.