Češki holding uskoro počinje izgradnju svoje treće elektrane na biomasu u Hrvatskoj

Kogeneracijsko postrojenje Benkovac/GEEN

Češki GEEN Holding, jedan od najvećih srednjoeuropskih proizvođača struje iz obnovljivih izvora energije, uskoro će u Gospiću početi izgradnju svoje treće elektrane na biomasu u Hrvatskoj, piše Novac.hr.

Iz sjedišta GEEN Holdinga u Češkoj poručili su da će ovih dana pokrenuti završnu fazu pripreme lokacije na projektu u Gospiću. Izgradnja će uslijediti uskoro, a nakon godinu dana bit će gotova i spojena na mrežu. U prvoj polovici 2021. postrojenje će biti u punom pogonu. Trenutno se više od 50 posto potrebne opreme već proizvodi.

Početkom prosinca prošle godine GEEN Holding je stavio u funkciju elektranu na drvnu biomasu u Županji, a u listopadu 2018. proradila im je energana na isti pogon u Benkovcu. Sirovina za proizvodnju u obje elektrane je drvni otpad.

“Ukupna ulaganja u Benkovcu i Županji iznose 80 milijuna eura. Električna energija iz naših dvaju elektrana se distribuira putem HERA-e, a toplinsku energiju koriste druge hrvatske privatne tvrtke u razne poslovne svrhe. Elektrane na biomasu u Hrvatskoj predstavljaju 40 posto instaliranog kapaciteta u našim elektranama”, navode u GEEN Holdingu za Jutarnji listi, koji u Češkoj raspolaže s devet fotonaponskih i pet hidroelektrana, u Slovačkoj s dvije hidroelektrane i jednom fotonaponskom elektranom a u Gruziji imaju hidroelektranu.

Ukupna količina električne energije koju proizvode sve elektrane u GEEN Holdingovu portfelju trenutačno iznosi 113 milijuna kWh. Izlazna snaga elektrane u Županji je 4,93 MWh električne energije, a energane u Benkovcu 4,96 MWh. Kapaciteti toplinske energije postrojenja u Županji i Benkovcu kreću se između 8 i 10 MW.

Hrvatsku su odabrali za jedno od svojih glavnih tržišta jer su, kako kažu, prepoznali potrebu naše zemlje za stabilnim i snažnim izvorima energije. Najavljuju kako će se u sljedećim mjesecima i godinama usredotočiti na povećanje učinkovitosti elektrana u Benkovcu i Županji te na bolju upotrebu proizvedene topline prvenstveno za proizvodnju peleta. Procjenjuju da bi samo projekt proizvodnje peleta mogao donijeti 20 novih radnih mjesta u Hrvatskoj.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »