Broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije dosegnuo 11,5 milijuna tijekom 2019.

Ilustracija/Pixabay

Obnovljivi izvori energije i dalje donose društveno-ekonomske koristi stvaranjem brojnih radnih mjesta širom svijeta, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA). Sedmo izdanje Renewable Energy and Jobs – Annual Review 2020 pokazuje da su radna mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije prošle godine dosegnula brojku od 11,5 milijuna širom svijeta. Predvodila je solarna industrija s oko 3,8 milijuna radnih mjesta.

Prošle je godine 63 posto svih poslova iz obnovljivih izvora zabilježeno u Aziji, što potvrđuje status regije kao tržišnog lidera, otkriva novo izvješće. Poslovi vezani uz sektor biogoriva slijede solarnu industriju s 2,5 milijuna radnih mjesta. Ostali veliki poslodavci su hidroenergija (dva milijuna radnih mjesta) i industrija vjetra (1,2 milijuna).

Zaposlenost po tehnologijama/Screenshot, IRENA

Radna mjesta u sektoru obnovljivih izvora pokazala su bolju rodnu ravnotežu od fosilnih goriva. Izvještaj naglašava da su žene imale 32 posto ukupnih poslova iz obnovljivih izvora (21 posto u sektorima fosilnih goriva).

Iako su precizne procjene i dalje rijetke i apsolutni brojevi za sada su mali, off-grid obnovljivi izvori stvaraju sve veću zaposlenost, s time da predvode solarne tehnologije.

Sveobuhvatne politike vođene mjerama obrazovanja i osposobljavanja, intervencijama na tržištu rada i industrijskim politikama koje podržavaju povećanje lokalnih kapaciteta, ključne su za širenje radnih mjesta u obnovljivim izvorima.

Godišnji pregled za 2020. godinu ističe obećavajuće inicijative za potporu obrazovanju i osposobljavanju radnika. Takvi se napori vrte oko stručnog osposobljavanja, izrade kurikuluma, osposobljavanja učitelja, upotrebe informacijske i komunikacijske tehnologije, promicanja inovativnih javno-privatnih partnerstava i zapošljavanja nedovoljno zastupljenih skupina poput žena. Također, potrebno je dati prioritet ponovnom osposobljavanju za radnike u sektoru fosilnih goriva koji su izgubili ili su u riziku od gubitka sredstava za život. Mnogi imaju znatne vještine i stručnost kojima mogu pridonijeti industriji čiste energije.

IRENA-ina nedavno objavljena Agenda oporavka nakon Covida-19 (The post-Covid recovery) otkrila je da bi ambiciozni program poticaja mogao stvoriti do 5,5 milijuna više radnih mjesta u sljedeće tri godine.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »