Bečka zračna luka sljedeće godine pušta u pogon najveći solarni sustav u Austriji

Zračna luka Schwechat/Foto:Pixabay

Bečka zračna luka Schwechat nastavlja provoditi mjere kojima nastoji doprinijeti zaštiti klime – sljedeće godine bi trebala pustiti u pogon najveći solarni sustav u Austriji. Naime, nedavno je najavljeno da će se na području zračne luke izgraditi najveći fotonaponski sustav u Austriji, piše portal SEEbiz.eu, koji će obuhvaćati osam solarnih sustava ukupne snage oko 24 MW koji će se prostirati na površini od oko 24 hektara, što otprilike odgovara površini 48 nogometnih igrališta. Očekuje se da će se ondje godišnje proizvoditi otprilike 30 milijuna kWh električne energije, čime bi trebali pokriti trećinu potrošnje struje na aerodromu. Tolika količina energije dovoljna je, primjerice, za opskrbu oko 7.000 kućanstava godišnje.

Aerodrom Schwechat je 2016. godine započeo s postavljanjem solarnih sustava. Na području zračne luke dosad je instalirano ukupno pet takvih sustava koji se uglavnom nalaze na krovovima zgrada ili hangara, a sada namjeravaju postaviti još tri nova. Dva manja nalazit će se na parkiralištu, a jedan će biti smješten na površini u neposrednoj blizini piste. Izgradnja novih solarnih sustava trebala bi započeti ovog proljeća, dok bi na ljeto 2022. trebali biti pušteni u rad.

Postavljanje solarnih sustava samo je jedna od brojnih mjera koje ova zračna luka provodi s ciljem postizanja klimatske neutralnosti. Tako se, primjerice, postojeća rasvjeta postupno zamjenjuje ekološki prihvatljivim LED rasvjetnim tijelima. Bečki aerodrom sve se više oslanja i na električnu mobilnost, a trenutačno ima više od 380 e-vozila. Nova i moderna zgrada Vienna Airport Office Park 4 koristi geotermalnu energiju te je već nekoliko puta proglašena najodrživijom poslovnom zgradom u Austriji, piše SEEbiz.eu.

Posljednjih je godina zračna luka Schwechat smanjila emisiju CO2 za 70 posto, a potrošnju energije za više od 40 posto. Ova zračna luka na dobrom je putu da postane prva zelena zračna luka u Europi.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »