Ban-Kolić za Poslovni FM: Uskoro će svatko imati svoju elektranu

Ines ban-Kolić, vlasnica tvrtke Elvirtus

U odnosu na konvencionalne izvore energije prednosti fotonaponskih elektrana su velike. Već samim time što na svojem krovu instalirate svoju vlastitu elektranu, uštede na računima za električnu energiju su goleme, rekla je na početku emisije Mislište (Poslovni FM) Ines Ban-Kolić, poduzetnica i vlasnica tvrtke Elvirtus.

U razgovoru s urednikom emisije Sandrom Kraljevićem istaknula je i druge prednosti fotonaponskih elektrana. “Tu je ekologija prije svega, znači nema emisije CO2 kao, recimo, kod grijanja na plin i ostalo. To je čisti izvor energije, obnovljivi izvor energije, sunce je nepresušan izvor energije koji nam može pružiti lijepu i jeftinu struju“, ukratko je pojasnila te dodala da ju energetika zaokuplja još od osnovnoškolskih dana.

Ban-Kolić je završila je srednju elektrotehničku školu i njen inženjerski put vođen je time: “Radim dugo u energetici, a za otvaranje vlastite firme pripremala sam se niz godina osluškujući puls tržišta. Što se tiče fotonapona, stvari su se počele mijenjati. Prije dvije-tri godine predosjetila sam da mora doći novi zakon, da će se promijeniti regulativa u Hrvatskoj, da će biti omogućeno da ljudi sami ishode dozvole od HEP-a za svoje fotonaponske elektrane. Odlučila sam se dodatno educirati, odlazila sam na sajmove, pratila sam industriju za proizvodnju fotonaponskih panela, upoznavala sam se s tom tehnologijom i prije dvije godine osnovala sam svoju firmu”, ispričala je za Poslovni FM.

Pojasnila je što u njenom poslu znači ‘ključ u ruke’, načine financiranja te se nadovezala i na troškove malih fotonaponskih elektrana. Pritom je istakla da je važna optimalna instalacija, odnosno treba sučeliti svoje stvarne potrebe za električnom energijom s mogućom proizvodnjom: “Uvijek se radi optimalna instalacija. Nikad nećemo instalirati više nego potrošimo, niti predati u mrežu više nego što ćemo uzeti. Jer taj sustav ne bi funkcionirao na taj način, to nije nekakav sustav koji je čisto komercijalan. To je sustav za vas, za samoopskrbu, da sebi priuštite uštede u vlastitom domu“, pojasnila je Ban-Kolić.

S obzirom na trendove i veliki potencijal o kojima se također u emisiji govorilo, uputila je i apel iznajmljivačima u Dalmaciji: “Iskoristite poticaje za iznajmljivače da što više uštedite, imat ćete struje za svoje apartmane, za grijanje vode, možete uštedjeti i grijući na struju. Dalmacija je puna sunca i bio bi grijeh ne iskoristiti tu dobrobit”, zaključila je ova poduzetnica.

Cijeli razgovor možete pročitati i poslušati na Poslovni FM.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »