Airspect – novi član Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Mario Štambuk, osnivač tvrtke Airspect

Airspect, tvrtka koja nudi usluge osiguranja kvalitete opreme i postrojenja, novi je član Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH).

S iskustvom većim od 30 godina, Airspect je tvrtka specijalizirana za kontrolu kvalitete opreme i postrojenja za istraživanje, proizvodnju, transport, preradu i skladištenje nafte i plina. Sada se šire i na sektor obnovljivih izvora u koji su već zakoračili projektom prve hrvatske geotermalne elektrane u Cigleni kraj Bjelovara, gdje su izvršili inspekciju glavnih komponenti strojarskog dijela postrojenja kod proizvođača.

„Zadnjih nekoliko godina svjedoci smo da obnovljivi izvori energije kreću u veliku ekspanziju, a vidljiva je i transformacija velikih svjetskih naftnih i plinskih kompanija u energetske kompanije. Naravno da se taj trend odvija i u Hrvatskoj pa se tako i naše usluge proširuje u skladu s aktivnostima i potrebama klijenata. Vjerujemo da našim znanjem i referencama možemo pridonijeti procesu učinkovite energetske transformacije. Mlada smo tvrtka, ali kako pjesma kaže –  ‘mali krug velikih ljudi’. Odnosno, mlada smo tvrtka, ali s iskusnim stručnjacima u kontroli kvalitete“, govori njen osnivač i prokurist Mario Štambuk te najnoviji član OIEH-a.

Udruženje OIEH-a, ističe, okuplja većinu tvrtki koje su direktno uključene u proces razvoja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. „Njihovi stručnjaci zajedničkim radom i djelovanjem mogu značajno pridonijeti ostvarenju zajedničkih ciljeva te tako potaknuti i razviti modele suradnje industrije i energetike s ciljem opskrbe svih dijelova Hrvatske zelenom energijom. OIEH već bilježi uspjehe u postizanju bolje i povoljnije klime u iskorištavanju obnovljivih izvora energije i uspostavljanju uređene energetske regulative koja će pokrenuti razvoj cijele industrije i donijeti prosperitet građanima Hrvatske. Vjerujemo da u suradnji s ostalim članovima možemo našim sustavima osiguranja kvalitete dati svoj doprinos prilikom realizacije projekata i kasnije kod inspekcija u sklopu održavanja”, kaže osnivač tvrtke na čelu koje je direktor Matko Štambuk.

„Kontrola kvalitete rada postrojenja ključna je zbog dugotrajnog kontinuiteta i pouzdanosti proizvodnje električne energije, što je važno svakom investitoru u OIE. Pritom nas posebno veseli što se prepoznaju i sve više koriste domaći tržišni potencijali. Airspect je još jedan dokaz da tržište obnovljive energije otvara brojne poslovne mogućnosti, nove industrijske grane i stvara nove poslovne modele. Airspect je također dokaz onoga što uvijek ističemo u OIEH-a – imamo domaće znanje, ljude, stručnost i iskustvo. I to trebamo još više koristiti. Stoga nam je drago što smo još jednom prepoznati kao mjesto na kojem se okupljaju ključne kompanije u sektoru OIE koje zajedničkim snagama mogu pozitivno utjecati na njegov razvoj te općenito poboljšanje poslovne klime “, ističe Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a.

Sveobuhvatna usluga osiguranja kvalitete

Airspect nudi usluge osiguranja kvalitete (od investicijskih projekata do održavanja) svim vlasnicima i investitorima iz OIE sektora, a koje se sastoje od:

  • konzaltinga prilikom izrade tehničkih specifikacija
  • inspekcija za vrijeme proizvodnje
  • nadzora finalnih ispitivanja i primopredaje
  • periodičnih inspekcija postrojenja

Inspekcija opreme za vrijeme proizvodnje provodi se nadzorom sustava osiguranja kvalitete samog proizvođača temeljenog na usuglašenim Planovima kvalitete i pripadajućim procedurama koji moraju biti usklađeni s tehničkom specifikacijom kupca. Od velikog značaja potvrđivanja sustava kvalitete su ispitivanja i testiranja kojima se potvrđuju svojstva isporučenog proizvoda. Pravilan odabir i princip uzimanja uzoraka, stručno provođenja ispitivanja te finalno izdavanje izvještaja, pod posebnim su nadzorom, što se naravno odnosi i na provođenje klasičnih metoda kontrola bez razaranja.

Periodične inspekcije postrojenja za vrijeme rada u sklopu održavanja nužne su kako bi se utvrdilo postojeće stanje i predvidjele potrebne aktivnosti u cilju preventivnog održavanja i daljnjeg neprekinutog rada. Također treba istaknuti preglede postrojenja kontrolama bez razaranja (vizualna, magnetska, penetrantska, ultrazvučna, radiografska, itd.) s ciljem provjere ispravnosti i sigurnosti daljnje uporabe.

Uz ove klasične metode ispitivanja veliki doprinos u cilju ubrzanja inspekcije, smanjenja troškova i osiguranja sigurnosti operatera imaju nove tehnologije vizualne kontrole uz primjenu bespilotnih letjelica. Ove metode razvijane su za inspekcije vjetroelektrana, solarnih elektrana, dalekovoda, visokih objekata i postrojenja koja rade s opasnim radnim medijima. Posebno su aktualne inspekcije lopatica vjetroelektrana, tornjeva, gondola, solarnih kolektora…

Što se planova tiče, Štambuk ističe da je glavna misija Airspecta kvaliteta: „U praksi to znači slijediti razvoj i potrebe naših klijenata pružajući im sveobuhvatnu uslugu osiguranja kvalitete. OIE sektor pruža velike mogućnosti proširenja poslovanja. Poseban problem je nepostojanje relevantnih normi i zakonske regulative koju je nužno čim prije donijeti. Važno je spomenuti i nove tehnologije kontrole kvalitete koje su plod razvoja IT industrije: razvoj bespilotnih letjelica, fotogrametrija, stereografija, LiDAR, 3D skeniranje, RTK, termovizija, itd., a ujedno su i veliki izazov za naše mlade stručnjake. Zbog toga Airspect njeguje partnerske odnose sa srodnim tvrtkama i razvojnim centrima na pojedinim fakultetima kako bi slijedio najnovije trendove“, naglašava njen osnivač.