Airspect – novi član Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Mario Štambuk, osnivač tvrtke Airspect

Airspect, tvrtka koja nudi usluge osiguranja kvalitete opreme i postrojenja, novi je član Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH).

S iskustvom većim od 30 godina, Airspect je tvrtka specijalizirana za kontrolu kvalitete opreme i postrojenja za istraživanje, proizvodnju, transport, preradu i skladištenje nafte i plina. Sada se šire i na sektor obnovljivih izvora u koji su već zakoračili projektom prve hrvatske geotermalne elektrane u Cigleni kraj Bjelovara, gdje su izvršili inspekciju glavnih komponenti strojarskog dijela postrojenja kod proizvođača.

„Zadnjih nekoliko godina svjedoci smo da obnovljivi izvori energije kreću u veliku ekspanziju, a vidljiva je i transformacija velikih svjetskih naftnih i plinskih kompanija u energetske kompanije. Naravno da se taj trend odvija i u Hrvatskoj pa se tako i naše usluge proširuje u skladu s aktivnostima i potrebama klijenata. Vjerujemo da našim znanjem i referencama možemo pridonijeti procesu učinkovite energetske transformacije. Mlada smo tvrtka, ali kako pjesma kaže –  ‘mali krug velikih ljudi’. Odnosno, mlada smo tvrtka, ali s iskusnim stručnjacima u kontroli kvalitete“, govori njen osnivač i prokurist Mario Štambuk te najnoviji član OIEH-a.

Udruženje OIEH-a, ističe, okuplja većinu tvrtki koje su direktno uključene u proces razvoja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. „Njihovi stručnjaci zajedničkim radom i djelovanjem mogu značajno pridonijeti ostvarenju zajedničkih ciljeva te tako potaknuti i razviti modele suradnje industrije i energetike s ciljem opskrbe svih dijelova Hrvatske zelenom energijom. OIEH već bilježi uspjehe u postizanju bolje i povoljnije klime u iskorištavanju obnovljivih izvora energije i uspostavljanju uređene energetske regulative koja će pokrenuti razvoj cijele industrije i donijeti prosperitet građanima Hrvatske. Vjerujemo da u suradnji s ostalim članovima možemo našim sustavima osiguranja kvalitete dati svoj doprinos prilikom realizacije projekata i kasnije kod inspekcija u sklopu održavanja”, kaže osnivač tvrtke na čelu koje je direktor Matko Štambuk.

„Kontrola kvalitete rada postrojenja ključna je zbog dugotrajnog kontinuiteta i pouzdanosti proizvodnje električne energije, što je važno svakom investitoru u OIE. Pritom nas posebno veseli što se prepoznaju i sve više koriste domaći tržišni potencijali. Airspect je još jedan dokaz da tržište obnovljive energije otvara brojne poslovne mogućnosti, nove industrijske grane i stvara nove poslovne modele. Airspect je također dokaz onoga što uvijek ističemo u OIEH-a – imamo domaće znanje, ljude, stručnost i iskustvo. I to trebamo još više koristiti. Stoga nam je drago što smo još jednom prepoznati kao mjesto na kojem se okupljaju ključne kompanije u sektoru OIE koje zajedničkim snagama mogu pozitivno utjecati na njegov razvoj te općenito poboljšanje poslovne klime “, ističe Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a.

Sveobuhvatna usluga osiguranja kvalitete

Airspect nudi usluge osiguranja kvalitete (od investicijskih projekata do održavanja) svim vlasnicima i investitorima iz OIE sektora, a koje se sastoje od:

  • konzaltinga prilikom izrade tehničkih specifikacija
  • inspekcija za vrijeme proizvodnje
  • nadzora finalnih ispitivanja i primopredaje
  • periodičnih inspekcija postrojenja

Inspekcija opreme za vrijeme proizvodnje provodi se nadzorom sustava osiguranja kvalitete samog proizvođača temeljenog na usuglašenim Planovima kvalitete i pripadajućim procedurama koji moraju biti usklađeni s tehničkom specifikacijom kupca. Od velikog značaja potvrđivanja sustava kvalitete su ispitivanja i testiranja kojima se potvrđuju svojstva isporučenog proizvoda. Pravilan odabir i princip uzimanja uzoraka, stručno provođenja ispitivanja te finalno izdavanje izvještaja, pod posebnim su nadzorom, što se naravno odnosi i na provođenje klasičnih metoda kontrola bez razaranja.

Periodične inspekcije postrojenja za vrijeme rada u sklopu održavanja nužne su kako bi se utvrdilo postojeće stanje i predvidjele potrebne aktivnosti u cilju preventivnog održavanja i daljnjeg neprekinutog rada. Također treba istaknuti preglede postrojenja kontrolama bez razaranja (vizualna, magnetska, penetrantska, ultrazvučna, radiografska, itd.) s ciljem provjere ispravnosti i sigurnosti daljnje uporabe.

Uz ove klasične metode ispitivanja veliki doprinos u cilju ubrzanja inspekcije, smanjenja troškova i osiguranja sigurnosti operatera imaju nove tehnologije vizualne kontrole uz primjenu bespilotnih letjelica. Ove metode razvijane su za inspekcije vjetroelektrana, solarnih elektrana, dalekovoda, visokih objekata i postrojenja koja rade s opasnim radnim medijima. Posebno su aktualne inspekcije lopatica vjetroelektrana, tornjeva, gondola, solarnih kolektora…

Što se planova tiče, Štambuk ističe da je glavna misija Airspecta kvaliteta: „U praksi to znači slijediti razvoj i potrebe naših klijenata pružajući im sveobuhvatnu uslugu osiguranja kvalitete. OIE sektor pruža velike mogućnosti proširenja poslovanja. Poseban problem je nepostojanje relevantnih normi i zakonske regulative koju je nužno čim prije donijeti. Važno je spomenuti i nove tehnologije kontrole kvalitete koje su plod razvoja IT industrije: razvoj bespilotnih letjelica, fotogrametrija, stereografija, LiDAR, 3D skeniranje, RTK, termovizija, itd., a ujedno su i veliki izazov za naše mlade stručnjake. Zbog toga Airspect njeguje partnerske odnose sa srodnim tvrtkama i razvojnim centrima na pojedinim fakultetima kako bi slijedio najnovije trendove“, naglašava njen osnivač.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »