12 C
Zagreb
Utorak, 30 travnja, 2024

Predstavljen model pružanja pomoćne usluge mFRR kroz prvu hrvatsku virtualnu elektranu 

OIEH je inicirao povezivanje svojih članova iz sektora bioplina i biomase s tehnološkom tvrtkom KOER, također članom OIEH, kroz edukaciju o mFRR (manual Frequency Restoration Reserve) i prezentaciju modela pružanja ove pomoćne usluge kroz prvu virtualnu elektranu u Hrvatskoj.

Razvijanjem infrastrukture prve virtualne elektrane i njezinom aktivacijom KOER je ujedno, početkom ove godine, postao prvi hrvatski agregator – novi sudionik elektroenergetskog tržišta koji je spona između tržišta električne energije te krajnjih korisnika koji su dio virtualne elektrane. KOER kao agregator upravlja virtualnom elektranom, a njezini krajnji korisnici stavljaju na raspolaganje dio svog kapaciteta proizvodnje i potrošnje električne energije. Upravo je u tome prepoznat potencijal za sudjelovanje postrojenja iz sektora bioplina i biomase koji bi im mogao donijeti dodatnu vrijednost – istaknuo je Marko Lasić iz KOER virtualne elektrane pojašnjavajući model pomoćne usluge.

Virtualna elektrana objedinjuje proizvođače, potrošače, ali i spremnike električne energije koji se mogu nalaziti bilo gdje unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava. Svima uključenima time se otvara mogućnost višestruke dobrobiti – krajnjim korisnicima daje se priliku da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS) pružaju se pomoćne usluge s ciljem optimalnijeg upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava.

Naime, HOPS ima zakonsku obvezu uravnoteženja hrvatskog elektroenergetskog sustava, a da bi tu obvecu ispunio osigurava iznose rezerve ili fleksibilnosti korisnika mreže. Pojednostavljeno rečeno, da bi sustav funkcionirao proizvodnja i potrošnja električne energije u svakom trenutku moraju biti u ravnoteži. Upravo je tu važna uloga agregatora i virtualne elektrane za centralno upravljanje novim distribuiranim izvorima te potrošačima električne energije. Agregatori su prepoznati i u EU regulativi i u hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu jer su važni i potrebni elektroenergetskom sustavu koji se ubrzano decentralizira, ponajprije zbog integracije obnovljivih izvora energije, ali i trenda elektrifikacije prometa i drugih sektora. Hrvatski elektroenergetski sustav se ubrzano decentralizira i virtualna elektrana mu pruža potrebnu uslugu uravnoteženja koja je izrazito važna za priključivanje novih kapaciteta obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav i tranziciju društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije. U uvjetima ovakve suvremene energetike stabilnost elektroenergetskog sustava je izuzetno važan zadatak.

virtual elektrana KOER

Uravnoteženje elektroenergetskog sustava virtualna elektrana ostvaruje tako što na zahtjev operatora smanji potrošnju krajnjih potrošača koji su dio virtualne elektrane, što je učinak jednak aktivaciji stvarne elektrane koja nadomješta nedostatak električne energije u sustavu kako bi se postigla ravnoteža proizvodnje i potrošnje energije. Do sada je kroz KOER virtualnu elektranu bila dostupna usluga smanjenja potrošnje krajnjih kupaca, a vrlo skoro će se uvesti i usluga povećanja potrošnje jer u elektroenergetskom sustavu višak energije stvara probleme isto kao i manjak energije. Partneri virtualne elektrane mogu biti potrošači ili proizvođači električne energije koji imaju upravljivu potrošnju ili proizvodnju u rasponu od 100-tinjak kilovata pa do nekoliko desetaka megavata. Financijski benefit sudjelovanja u usluzi uravnoteženja prvi su prepoznali potrošači električne energije, sad je vrijeme da im se pridruže i njezini proizvođači. Informacije s predstavljanja ovog modela organizirano za proizvođače električne energije iz sektora bioplina i biomase pokazale su se vrlo korisnima te potaknule na dogovor o prvim konkretnim koracima koji su temelj za procjenu prihoda – analizu dijela kapaciteta koje postrojenje može dati virtualnoj elektrani na raspolaganje za uravnoteženje elektroenergetskog sustava te način upravljanja.

U izuzetno izazovnim okolnostima u kojma se nalaze bioplinska postrojenja zbog višestrukog rasta cijene sirovina koji ih je doveo do velikih gubitaka, sudjelovanje u pružanju usluge uravnoteženja elektroenergetskog sustava kroz virtualnu elektranu pruža im mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda koji će im pomoći da prežive i održe svoje poslovanje.

Iz kategorije

Dan je obnovljivih izvora energije – doznajte kako napreduje Hrvatska

Svjetski je dan obnovljivih izvora energije. Obilježava se svake...

Dani OIE – otvorene su prijave za najočekivaniju konferenciju o obnovljivcima

Nakon pet uspješnih konferencija "Dani dobroga vjetra" i "Dani...

Obnovljiva energija prestigla fosilnu

OIEH izvješće o elektroenergetskim kretanjima za veljaču 2024. godine Svjesni...

Na mreži sve po starom

Predloženi Desetogodišnji plan razvoja distribucijske mreže HEP ODS-a koji...

PPA ugovori su budućnost zelene tranzicije

Kako ozeleniti i ujedno unaprijediti svoje poslovanje te time...

Registrirajte se na naš Newsletter

Korištenjem ovog obrasca pristajete na Google reCAPTCHA, potvrđujete da ste upoznati s OIEH Politikom privatnosti te dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka.

Podržavaju nas