ZEZ traži inovativne inicijative koje žele koristiti agrobiomasu za grijanje u ruralnim područjima

Projekt AgroBioHeat i partner ZEZ žele pružiti podršku u prevladanju prepreke u korištenju agrobiomase za grijanje

U sklopu EU projekta AgroBioHeat iz programa Obzor 2020, Zelena energetska zadruga (ZEZ) je otvorila javni poziv za inovativne inicijative koje žele iskoristiti potencijal agrobiomase u energetske svrhe.

Potencijal agrobiomase (agrokulturalni ili agroindustrijski ostatci ili energetski usjevi) u Hrvatskoj je slabo prepoznat i projektom AgroBioHeat želi se potaknuti različite dionike za djelovanjem u svrhu iskorištavanja ovog neiskorištenog biogoriva, priopćili su iz ZEZ-a.

“U Zelenoj energetskoj zadruzi pomažemo različitim sektorima u korištenju i razvoju obnovljivih izvora energije s naglaskom uključivanja lokalne zajednice pa tako i putem javnog poziva želimo potaknuti zainteresirane da prijave svoju projektnu ideju iskorištavanja agrobiomase i time se uključe u borbi za energetsku tranziciju koja nam je izrazito nužna”, ističe Hajdana Rukavina, voditeljica projekta.

Prijaviti se mogu gradovi, općine, poljoprivredna gospodarstvima, zadruge ili zainteresirani građani koji vide potencijal za potrošnju agrobiomase za proizvodnju topline u malim objektima (manjim od 500 kWt) do 24. veljače 2020. Link na prijavu: http://bit.ly/2SnpIjh

Izabrana inovativna inicijativa dobiti će stručnu podršku te dobiti usmjerenje gdje staviti fokus, uspostavljanje i osiguravanje opskrbe, podržavanje i usklađivanja aktera, upoznavanje s najboljim načinima financiranja, kontaktiranje dobavljača ili proizvođača kotlova, suradnju s lokalnom zajednicom kako bi se olakšalo prihvaćanje i podrška koja je potrebna da bi inicijativa postala društveno održivom.

“Poziv je usmjeren na dionike koji namjeravaju koristiti lokalno proizvedenu agrobiomasu, poput slame, ostataka rezidbe vinograda, voćnjaka, komina masline ili energetskih kultura za proizvodnju topline, bilo za grijanje, vodu, toplinu ili procesnu paru. Instalacija mora biti moderna, automatizirana s provjerenim tehnologijama za učinkovitu upotrebu agrobiomase te sa niskim udjelom emisija”, naglašava Rukavina.

Kriteriji po kojima će se izabrati inicijativa koja će dobiti podršku treba se isticati po jedinstvenost i nesvakidašnjost, ali i jednostavna primjenjivost te replikabilnost rješenja. Konačno, inicijativa mora dokazati prednosti za lokalnu zajednicu i kako će se ostvariti utjecaj na klimatske promjene.

Projekt AgroBioHeata pruža nekoliko primjera kojim se inicijative mogu voditi: grad ili općina koje želi ugraditi toplinsku mrežu ili bojler u javnim zgradama; tvrtka za energetske usluge (ESCO) s potencijalnim kupcima koji su nesigurni u odabir poljoprivredne biomase umjesto uobičajene drvne sječke ili peleta, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva, zadruge ili agroindustrije koji namjerava iskoristiti vlastite nusproizvode, ali nema jasnu ideju odakle započeti.

Projekt se stopostotno financira (tri milijuna eura) programom za istraživanje i inovacije Obzor 2020 i ima važnu komponentu u promicanja ruralnog razvoja.

Više o projektu: https://agrobioheat.eu/hr/naslovna/