Zatvoren javni poziv: veliki odaziv OPG-ova, poljoprivrednika i gradova za agrobiomasu

Projekt AgroBioHeat i partner ZEZ žele pružiti podršku u prevladanju prepreke u korištenju agrobiomase za grijanje

U sklopu EU projekta AgroBioHeat iz programa Obzor 2020, Zelena energetska zadruga (ZEZ) je početkom veljače pokrenula Javni poziv za traženjem inicijative koja traži podršku u svrhu proizvodnje toplinske energije u manjim postrojenjima (manjim od 500 kWt). Odazvalo se 20-ak potencijalnih inicijativa koje će nakon pregleda ispunjenog obrasca biti kontaktirana, priopćili su iz ZEZ-a.

Inicijativa koja će biti odabrana dobit će stručnu podršku, što uključuje pomoć kod prijava na različite natječaje za dobivanje sredstava, definiranje (kreiranje) poslovnog plana, pronalaženje odgovarajuće tehnologije obzirom na vrstu agrobiomase te identificiranje idealnog inovativnog modela financiranja (crowdfunding ili osnivanje energetske zadruge).

“Budući da tržište za agrobiomasu nije razvijeno u Hrvatskoj, stvarno nam je bilo drago vidjeti da smo u manje od mjesec dana sakupili 20-ak iskaza interesa što od poljoprivrednika, proizvođača, OPG-ova pa sve do gradova koji žele pronaći prihvatljivo rješenje zbrinjavanja takve vrste otpada i koristiti ga kao sirovinu za grijanje. Velike neobrađene površine počivaju u Slavoniji te čekaju da se njihov potencijal iskoristi. Upravo ovim pozivom dali smo do znanja građanima kako želimo potaknuti uporabu i drugih oblika obnovljivih izvora energije koji su ujedno lokalno dostupni, a da nisu sunce ili vjetar”, ističe Lucija Nađ, stručna suradnica u ZEZ-u.

Kriteriji po kojima će se izabrati inicijativa koja će dobiti podršku su: jedinstvenost, nesvakidašnjost, jednostavna primjenjivost i replikabilnost rješenja. Konačno, inicijativa mora dokazati prednosti za lokalnu zajednicu i kako će planira ostvariti pozitivan utjecaj na klimatske promjene.

Potencijal agrobiomase (poljoprivredni i rezidbeni ostaci, energetski usjevi) u Hrvatskoj je slabo prepoznat i projektom AgroBioHeat želi se potaknuti različite dionike, koji nemaju jasnu viziju odakle krenuti, da iniciraju upotrebljavanje ovog neiskorištenog biogoriva.

“Prema trenutno dobivenim rezultatima, najviše se iskazalo interesa za oporabu rezidbenih ostataka (s naglaskom na vinovu lozu), slame, kukuruzovine i uljane repice”, naglašava Hajdana Rukavina iz ZEZ-a, voditeljica projekta za Hrvatsku.

Projekt se stopostotno financira (tri milijuna eura) programom za istraživanje i inovacije Obzor 2020 i ima važnu komponentu u promicanja ruralnog razvoja.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »