Vlada mora iskoristiti EU sredstva za održiv, pravedan i zeleni oporavak od krize

Okrugli stol ‘Zajedno za zeleni oporavak i razvoj’/Screenshot

Vlada mora iskoristiti EU sredstva koja su joj na raspolaganju za uistinu održiv i pravedan oporavak od trenutne klimatske, gospodarske i zdravstvene krize te u tu svrhu ostvariti dijalog s nevladinim organizacijama, akademskom zajednicom i zainteresiranim građanima. Poruka je to koju su uputili Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Greenpeace u Hrvatskoj, Zelena akcija i Zelena energetska zadruga (ZEZ) na okruglom stolu ‘Zajedno za zeleni oporavak i razvoj’, koji se održao 29. listopada u Novinarskom domu, u Zagrebu.

Na samom početku predstavljeni su zahtjevi za hrvatski zeleni oporavak i razvoj, koji su u srpnju predani novoizabranim zastupnicima i zastupnicama u Hrvatskom saboru, a koje je, među ostalima, potpisalo i udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH). U njima se tražila snažna tranziciju prema niskougljičnom razvoju i stvaranju novih zelenih radnih mjesta.

U ime organizatora prisutnima se obratio predsjednik Zelene akcije, Luka Tomac te istaknuo kako je njihove zahtjeve potpisalo osamdeset organizacija civilnog društva, energetskih agencija, institucija i tvrtki: “Svijet se stubokom promijenio posljednje godine, a klimatska kriza je i dalje tu, samo imamo godinu dana manje za njeno rješavanje. Moramo hitno mijenjati način na koji proizvodimo energiju i hranu te način na koji se krećemo”, naglasio je Tomac.

Uvod u okrugli stol dao je posebni savjetnik Predsjednika RH i šef REGEA-e Julije Domac. “Na razini načelne politike napravili smo napredak. Prvi političari u zemlji imaju puna usta obnovljivih izvora energije, zelene i energetske tranzicije, ali iza te lijepe fasade još nemamo konkretne mjere“, kritizirao je stanje u Hrvatskoj, ali optimistično ustvrdio da je ovo dobar trenutak za akciju. 

U raspravi koja je uslijedila pod moderatorskom palicom Dunje Mazzocco Drvar, sudjelovali su pomoćnica ministrice regionalnog razvoja Ana Odak, konzultantica za EU fondove, strateško planiranje, pripremu i provedbu projekata i direktorica tvrtke Avelant Ariana Vela, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša u gradu Velika Gorica Gordana Mikulčić Krnjaja, redovni profesor na FER-u i voditelj dislociranog studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Marko Delimar i izvršna direktorica DOOR-a Slavica Robić.

Glavne teme rasprave bile su zeleni oporavak od višestruke krize u kojoj živimo, programiranje sredstava EU za tranziciju u niskougljično gospodarstvo, strateški dokumenti RH te procedure i investiranje u energetsku tranziciju uz primjere iz prakse.

Odak je naglasila da je programiranje sredstava za novo financijsko razdoblje 2021.-2027. u tijeku, kao i da su oko 22 milijarde eura koje Hrvatska ima na raspolaganju velik izazov i velika odgovornost te da treba odrediti prioritete.

Vela je poručila kako treba pojednostaviti procedure i stvoriti okruženje u kojem poduzetnici mogu iznijeti održive projekte na svojim leđima.

Robić je rekla kako je ovaj okrugli stol okupio inače često suprotstavljene strane: aktiviste, jedinice lokalne samouprave, privatnike, ministarstva, političare, energetske i klimatske stručnjake, akademsku zajednicu i ured Predsjednika: “Tijekom svih izlaganja čuli smo isto: želimo i trebamo zeleni oporavak i razvoj. Svi se oko toga slažemo. U redu je da se bojimo, ali nije u redu da nas to paralizira. Imamo stručni kadar koji nas može povesti u smjeru zelenog oporavka bez da idemo na štetu društvu i gospodarstvu. Moramo iskoristiti ovu krizu i pretvoriti je u jedinstvenu priliku te pametno iskoristiti značajna sredstva koja imamo na raspolaganju i usmjeriti ih u prava rješenja – ona zelena, održiva, dobra za klimu i društvo, ona oko kojih se svi slažemo da su jedini mogući smjer oporavka i razvoja”, zaključila je Robić.

Cijeli okrugli stol možete pogledati u video prilogu:

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »