Vjetar i voda daju najviše obnovljive električne energije

Ilustracija/Pixabay

U 2019. godini obnovljivi izvori energije činili su 34 posto bruto potrošnje električne energije u Europskoj uniji, što je povećanje od 6,3 posto u odnosu na 2018. godinu kada je njihov udio iznosio 32 posto, objavio je Eurostat

Vjetroelektrane i hidroelektrane činile su najveći obnovljivi udio te u ukupnoj potrošnji sudjelovale s 35 posto. Slijedi solar s 13 posto, ostali obnovljivi izvori s devet posto i kruta biogoriva s osam posto.

Udio električne energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj bruto potrošnji, 2019./Eurostat

Među zemljama članicama EU, više od 70 posto električne energije potrošene u 2019. godini proizvedeno je iz obnovljivih izvora u Austriji (75 posto) i Švedskoj (71 posto). Potrošnja električne energije iz obnovljivih izvora također je bila visoka u Danskoj (65 posto), Portugalu (54 posto) i Latviji (53 posto), čineći više od polovice električne energije potrošene u tim zemljama.

S druge strane, Malta ima najmanji udjel električne energije iz obnovljivih izvora (osam posto), kao i Cipar, Luksemburg i Mađarska (po 10 posto). 

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »