Napredak tehnologije: Vestas i u 2017. godini predstavio najveći vjetroagregat

Vestas najveći vjetroagregat 2017
Vestas najveći vjetroagregat 2017

Tehnologije u energiji vjetra nezaustavljivo idu naprijed, a vjetroagregati postaju sve veći i snažniji. Sad već gotovo svake godine netko od mainstream proizvođača predstavi novi najveći vjetroagregat. Taj pomak u instaliranoj snazi na godišnjoj razini obično iznosi od pola do jednog megavata. Vjetroagregati koji su prije desetak godina predstavljali vrhunac snage sada se prema novim vjetroagregatima doimaju poput mlađe braće.

 

Vestas i u 2017. predstavio najveći vjetroagregat

Pred mjesec dana ta je titula pripala Vestasovu modelu vjetroagregata V164 instalirane snage od 9,5 megavata. Radi se o vjetroagregatu s duljinom lopatica od čak 80 metara, dok joj je puna visina 187 metara. To je čini većom od poznate znamenitosti London Eye s kojom u zadnje vrijeme proizvođači vole uspoređivati svoje vjetroagregate. Pravo postignuće je, međutim, povećanje snage od 1 megavat bez velikih promjena u konfiguraciji agregata.

– Ponosan sam na naš tim i njihov trud pri lansiranju nove generacije vjetroagregata V164 od 9,5 megavata. S minimalnim promjenama projekta koje uključuju redizajniran sustav prijenosa i poboljšanje sustava hlađenja, ovaj model vjetroagregata nastavlja tradiciju već provjerene platforne V164 i od sada je dostupan svim kupcima MHI Vestasa” – istaknuo je Torben Hvid Larsen, CTO HMI Vestasa.

Vestasovi agregati na V164 platformi od 8 MW već su instalirani u Velikoj Britaniji i Belgiji, a taj model vjetroagregata drži i rekord proizvodnje u jednom danu. Naime, u prosincu prošle godine jedan vjetroagregat iz ove serije je uspio proizvesti čak 216 megavat sati električne energije unutar jednog jedinog dana.

 

 

Koliko je tehnologija vjetroagregata otišla naprijed?

Koliko je tehnologija vjetroagregata otišla naprijed i koliki je nesrazmjer veličina vjetroagregata možda najbolje ilustrira nedavno objavljena fotografija uz članak na Facebook stranici Energija iz prirode.

 

Koliki napredak u 25 godina: male vjetrice su snage 0,3 megavata iz 1991. godine, velike vjetrice su novi Enercon agregati snage 7,5 megavata. Kao divovi i patuljci… 😁👍
Posted by Energija iz prirode on Tuesday, 7 March 2017

To je vjetroelektrani tvrke First power na lokaciji Zuidwester  gdje su 1991. godine instalirani WindMaster agregati snage 0,3 megavata. Približno 25 godina kasnije zasjenili su ih  Enerconovi 7,5 megavatni agregati visine 135 metara i promjerom lopatica od 127 metara. Prije nekoliko godina ti su vjetroagregati također bili najveći vjetroagregati na svijetu. Potrebno je bilo samo nekoliko godina da i ovi agregati postanu uobičajena pojava na tržištu.

Fotografija: MHI Vestas Offshore Wind

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »