Vestas će do 2040. proizvoditi ‘zero waste’ vjetroturbine

Vestas

Vestas proširuje svoj fokus na održivost – najavio je da će proizvesti vjetroturbine s nula otpada do 2040. godine i time postati prvi proizvođač ‘zero waste’ turbina. To će postići razvojem i primjenom nove strategije gospodarenja otpadom, uvođenjem kružnog ekonomskog pristupa u različitim fazama lanca vrijednosti: dizajnu, proizvodnji i usluzi. Strategija će biti predstavljena u naredne dvije godine, priopćili su iz danske kompanije.

Industrijski otpad sve je veća prijetnja ekološkom sustavu i zdravlju. Procjenjuje se da se godišnje prikupi 11,2 milijarde tona čvrstog otpada, što predstavlja ozbiljan rizik od iscrpljivanja resursa, onečišćenja zraka, vode i tla. Također, procjenjuje se da će otpad nastao samo od lopatica turbina iznositi oko 43 milijuna tona do 2050. godine.

S obzirom da će globalno tržište vjetroelektrana rasti u prosjeku za tri posto godišnje u narednom desetljeću, u kompaniji ističu da žele ublažava svoj utjecaj posvećujući se uklanjanju otpada u svom vrijednosnom lancu. Danas se u prosjeku 85 posto Vestasovih vjetroelektrana može reciklirati, no lopatice se sastoje od kompozitnih materijala koji se ne mogu reciklirati. Upravo na to će se prvo kompanija fokusirati te uvesti nove ciljeve kako bi se povećala stopa recikliranja lopatica s 44 posto danas, na 50 posto do 2025. godine i na 55 posto do 2030. godine.

Izvor: Vestas

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »