Velike japanske tvrtke traže od vlade bolji plan za obnovljive izvore energije

Tokio/Pixabay

Skupina vodećih japanskih kompanija, uključujući Sony, Panasonic i Nissan, pozvala je vladu da usvoji znatno ambiciozniji cilj za obnovljive izvore energije do 2030. godine, piše Index.

Naime, japanski premijer Yoshihide Suga prošle je godine odredio 2050. godinu kao krajnji rok za ugljičnu neutralnost, no kratkoročni je cilj korištenja obnovljivih izvora već dugo meta žestokih kritika. Japan bi do 2030. trebao proizvoditi između 22 i 24 posto struje iz energije Sunca, vjetra i drugih obnovljivih izvora, prema cilju postavljenom prije tri godine koji bi vlada uskoro trebala ponovo razmotriti u sklopu revizije energetske strategije. No, prema nekim procjenama, zacrtanih 22 do 24 posto udjela za 2030. godinu možda je dosegnuto već u 2020. zbog rasta sektora zelene energije i pada potražnje u pandemiji koronavirusa.

Stoga je skupina od 92 korporacije udružene u japansku klimatsku inicijativu pozvala ministre da usvoje znatno ambiciozniji cilj i zacrtaju udio od 40 do 50 posto. Inicijativi za usvajanje ambicioznijeg cilja pridružile su se mnoge vodeće japanske kompanije, od Fujifilma do Toshibe, te osiguravatelja, prehrambenih i energetskih tvrtki.

Prema izvješću UN-a, Japan je u 2019. godini uložio 16.5 milijardi dolara u obnovljive izvore energije i time zauzeo četvrto mjesto na svjetskoj ulagačkoj ljestvici, ali još uvijek uvelike zaostaje za Kinom, SAD-om i Europom. Zemlja se još uvijek u velikoj mjeri oslanja na fosilna goriva i muku muči sa smanjenjem emisije ugljika, budući da trećinu struje proizvodi koristeći ugljen, a gotovo 40 posto u elektranama koje kao gorivo koriste ukapljeni prirodni plin.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »