Većina novih kapaciteta u 2020. u SAD-u doći će od obnovljivaca

John Fornander/Unsplash
John Fornander/Unsplash

U skladu s najnovijim najavama operatora mreže i proizvođača za nove proizvodne kapacitete, u SAD-u u ovoj godini američka energetska agencija EIA očekuje 42 GW novih kapaciteta. Solari i vjetar predstavljaju gotovo 32 GW, ili 76 posto, od ukupne nove snage koja će ove godine doći na mrežu. Vjetar predstavlja najveći dio – 44 posto, nakon čega slijedi fotonapon i prirodni plin s 32 posto, odnosno 22 posto, piše energetika-net.

Preostalih dva posto dolazi iz hidroelektrana i baterijske pohrane. EIA očekuje 13,5 GW novog fotonapona, što je znatno više od do sada rekordne 2016. godine s 8 GW. Glavnina će se izgraditi u samo u četiri države: Texas (22 posto), Kalifornija (15 posto), Florida (11 posto), i Južna Carolina (10 posto). EIA očekuje dodatnih 5,1 GW malih solarnih elektrana u stambenim objektima, što je rekordna brojka.

Izvor: Energetika-net

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »