U Virovitici otvoreno kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu

Virovitica Postrojenje biomasa

U Virovitici, točnije Poduzetničkoj zoni Antunovac, sredinom studenog je otvoreno kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu snage 3 MW, tvrtke A&A Bioenergy Viro koja je nastala kao rezultat zajedničke suradnje članova društva Saše Abrišina, direktora tvrtke AMS. – Biomasa iz Darde i Istvana Andrasa Kaszabe, direktora mađarske tvrtke Arago Investment Holding Zrt.

Riječ je o jednoj od najvećih investicija na području Virovitičko-podravske županije u posljednjih 25 godina i najmodernijem pogonu koji električnu i toplinsku energiju proizvodi iz biomase te je u potpunosti klimatski prihvatljivo.

Tvrtka AMS-Biomasa na ovom projektu s mađarskim partnerom radi punih pet godina.

„Projekt je vrlo kompleksan, od odabira tehnologije, do vremenskog perioda ishođenja pojedinih dozvola, no uspjeli smo svladati sve prepreke, zajedničkim snagama“, istaknuo je Abrišin.

Postrojenje snage 3 MW u kojem je oprema iz hrvatske tvrtke Đuro Đaković, ali i najsuvremenija turbina poznatog svjetskog proizvođača Triveni Engineering & Industries Limited iz Indije, koristit će biomasu iz Hrvatskih šuma s kojima je tvrtka potpisala ugovor. Dio drvne mase imaju i iz vlastitih resursa, budući da se preradom drvne sječke bave već godinama.

„Jedan dio te sirovine prerađivat ćemo u energani, a ostalo kao dobavljači za tržište. Prednost je što konačno imamo vlastitu energiju i naše proizvode ćemo u suhom stanju dalje plasirati na tržište, a električnu energiju prodajemo HROTE-u, nakon čega distribuciju preuzima HEP“, rekao je Abrišin o novom postrojenju.

Ukupna snaga (primarna energija goriva) je 16 MW, od čega 3 MW isporučuje HROTE-u, a 8,8 MW toplinske energije koje proizvode koriste za sušenje proizvoda od drva, u sušarama za piljenu građu, za cijepano ogrjevno drvo i drvnu sječku.

Potrošnja biomase procijenjena je na 46.320 tona godišnje. U starom pogonu tvrtke radi 35 zaposlenih, a novo postrojenje omogućit će nova radna mjesta za još 35 osoba, prenosi virovitica.hr.

Zadovoljan partnerstvom u ovoj investiciji je i Sántha Gergely iz tvrtke Arago iz Mađarske, a koji je pohvalio potporu hrvatske države poduzetnicima kroz kredite HBOR-a i OTP-a na ovom pogonu.

„Drago nam je što smo partneri ovom velikom projektu u kojem otpadne materijale koristimo za novi proizvod i tako cijelom postrojenju dajemo dodatnu vrijednost. Ovo je primjer dobre suradnje između naših tvrtki. Ovo nije jedini projekt vezan uz obnovljive izvore energije koji planiramo na području Hrvatske – otkrio je Gergely.

Izvor: virovitica.hr

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »