U prometu najveći električni trajekt

Bastø Electric, najveći električni trajekt na svijetu, počeo je ploviti u Norveškoj, a radi se o prvom od tri identična broda

Bastø Electric dugačak je 139,2 m te širok 21 m, a izgrađen je u turskom brodogradilištu Sefine. Prima do 600 putnika i 200 automobila ili 24 kamiona, piše portal ZEmobility.

Kapacitet baterija je 4,3 MWh, a puni se snagom od 9 MW. Baterije i sustav brzog punjenja isporučio je Siemens Energy.

Trajekt će operirati na ruti Moss – Horten duljine oko 10 kilometara u unutar Oslo fjorda, a radi se o jednoj od najprometnijih trajektnih linija kojom se svake godine transportira 3,8 milijuna putnika i 1,8 milijuna vozila.

Kad sva tri trajekta budu u funkciji emisija CO2 na ovoj ruti će se smanjiti za 75 posto. Inače trajekti isplovljavaju 20 do 24 puta na dan, a vožnja traje oko 30 minuta.

Većina naših trajekta vozi na sličnim rutama iako ostaje mali problem kako dovući struju za punjač snage 9 MW (najjači punjač za vozila je snage 350 kW).

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »