Teku pripreme za gradnju tri vjetroelektrane u Sloveniji

Ilustracija/Pixabay

Slovenska Vlada je prošli tjedan usvojila Odluku o provedbi državnog prostornog plana za polje vjetroelektrane Paški Kozjak, piše portal Energetika-net.com. Na području Paškog Kozjaka trebaju se instalirati četiri vjetrenjače ukupne snage 14 MW, dok Vlada naglašava da će planirana izgradnja VE Paški Kozjak značajno pridonijeti povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Početkom srpnja vlada je također usvojila odluku o provedbi državnog prostornog plana za polje vjetroelektrane Rogatec. Investitor Dravske elektrane Maribor, inače najveći slovenski proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora, nedavno je izvršio opsežna mjerenja i studiju potencijalnih lokacija za postavljanje vjetroelektrana u sjeveroistočnom dijelu Slovenije (VE Ojstrica, VE Paški Kozjak i VE Rogatec). Procjena je pokazala da se može ugraditi 13 vjetroelektrana ukupne snage do 46 MW i planirane godišnje proizvodnje od 122 GWh, koja bi mogla pokriti četiri posto slovenskih potreba za električnom energijom.

Slovenska razvojna strategija potvrđuje kao ciljanu vrijednost do 2030. godine najmanje 27 posto udjela obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji energije, od čega 43 posto u elektroenergetskom sektoru, što su prema dosadašnjim iskustvima prilično ambiciozni ciljevi i bit će ih teško postići bez korištenja svih potencijalni izvora obnovljive energije, uključujući vjetar.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »