Talijanski Saipem planira gradnju vjetroelektana u Jadranskom moru

Ilustracija/Pixabay

Talijanski Saipem potpisao je sporazum o izgradnji farme vjetroelektrana na sjevernom Jadranu kapaciteta 450 megavata (MW), priopćila je talijansta grupe za pružanje usluga u energetskom sektoru. Saipem je dogovorio izgradnju 56 vjetroturbina na moru na dvije lokacije na sjevernom Jadranu, nedaleko talijanskog grada Ravenne, s proizvođačima energije iz obnovljivih izvora AGNES-om i QINT’X-om. Projekt uključuje ​​i plutajuću solarnu tehnologiju i proizvodnju zelenog vodika.

Prema neslužbenim informacijama, vrijednost novog projekta na sjevernom Jadranu mogla bi dosegnuti i do 600 milijuna eura, a očekuje se da će vjetroelektrana započeti s radom u sljedeće tri godine.

Saipem je tržišni lider u sektoru istraživanja i gradnje u podmorju, a u posljednje vrijeme sve se više angažira na projektima vjetroelektrana na moru, proširujući poslovanje kako bi udovoljio potražnji klijenata sve više usredotočenih na zelene tehnologije. Kompanija planira graditi i plutajuće vjetroelektrane u Saudijskoj Arabiji, Siciliji i Sardiniji.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »