Talijanski Saipem želi ulagati u geotermalnu energiju u Hrvatskoj

Ilustracija
Ilustracija

Predstavnici talijanske energetske i inženjerske tvrtke Saipem, koja je do 2016. bila tvrtka-kćer talijanskog energetskog diva ENI, na nedavnom su sastanku u Agenciji za ugljikovodike (AZU) iskazali interes za ulaganja u Hrvatsku, u obnovljive izvore energije, prvenstveno geoterme, navodi se u priopćenju AZU-a koje prenosi novac.hr.

Predstavnici Agencije su im prezentirali novi hrvatski regulatorni okvir koji sad po prvi put prepoznaje veliki potencijal geotermalne energije u Hrvatskoj. Predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan je istaknuo primjer prve geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni, svojevrsnog pilot-projekta koji je u Hrvatsku donio iskustvo na temelju kojeg se mogu planirati novi i slični projekti u budućnosti.

„Prepoznati smo kao zemlja koja ima veliki geotermalni potencijal, a koraci za njegovu aktivaciju koji su napravljeni u zadnjih godinu dana sad daju prve rezultate“, rekao je Krpan. Napomenuo je malo zemalja u svijetu koje imaju potencijal, a još manje njih koje su uspjele u potpunosti iskoristiti geotermalnu energiju.

„Raduje nas stoga interes renomiranih globalnih kompanija za ulaganja u Hrvatskoj, kao i činjenica da je velik broj naših lokalnih zajednica prepoznao široke mogućnosti primjene geotermi te krenuo u realizaciju projekata“, istaknuo je Krpan.

Talijanski Saipem, kako se navodi u priopćenju, prvi projekt iskorištavanja geotermalne energije razvija u Južnoj Americi, a Hrvatska je prepoznata kao iduća stepenica, što je naglasio i voditelj komercijalnih i poslova javne nabave u Saipemu Paolo Carrera.

„Svjetska proizvodnja energije iz obnovljivih izvora će do 2040. godišnje rasti oko 2,3 posto i Saipem će u tom procesu imati važnu ulogu“, rekao je.

Napomenuo je i kako se trenutno odvija globalna potraga za novim obnovljivim izvorima, osim sunca i vjetra, koji se mogu iskoristiti za konkurentnu proizvodnju energije te kako su geoterme izvrstan primjer jer je riječ o tehnologiji koja znači čistu proizvodnju energije.

„S obzirom na vaše geološke potencijale, vjerujem da će zauzeti važno mjesto u hrvatskoj energetskoj tranziciji, nadam se s partnerskom ulogom Saipema“, rekao je Carrera.

Iz Agencije u priopćenju ističu kako je iskorištavanje geotermalne vode u energetske svrhe tek u povojima i svaka zemlja traži najbolji model, kao i partnere s kojima će surađivati kako bi na najučinkovitiji način iskoristila taj resurs. Istraživanje potencijalnih izvora vrele vode, koje uključuje izradu izuzetno skupih dubokih bušotina slično kao kod nafte i plina, izrazito je rizično ulaganje koje ne mora uvijek dati pozitivan rezultat, zbog čega je često i odbijalo investitore. Za razliku od drugih zemalja u Hrvatskoj proces nešto jednostavniji jer su potencijali već identificirani u ranijim istraživanjima nafte i plina. Stoga Agencija nastavlja raditi na promociji, ali i izradi novih modela gospodarenja geotermalnom energijom. Navode i kako se pripremaju natječaji za tri nove lokacije – Merhatovec (Međimurska županija), Pčelić (Virovitičko-podravska županija) i Ernestinovo (Osječko-baranjska županija), na kojima su registrirane temperature više od 140 stupnjeva Celzijevih, što je povoljno za proizvodnju električne energije. Očekuje se kako bi domaćim i stranim investitorima posebno mogao biti zanimljiv prospekt Pčelića koji na dubini od preko 5.000 metara ima temperaturu od preko 207 stupnjeva Celzijevih, procjenjuju u Agenciji. Podsjećaju i kako je od 2018., otkad se geotermalni potencijal nalazi pod nadležnošću AZU-a, provedeno pet natječaja za dodjelu istražnih prostora za istraživanje i eksploataciju geotermalnih voda u energetske svrhe.

Izvor: novac.hr

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »