Slovenija ispravlja pravilnik i olakšava priključenje mikrosolara na mrežu

Foto: Pixabay

Slovensko Ministarstvo infrastrukture je zbog komplikacija oko ispunjavanja zahtjeva iz Uputa za rad sustava za distribucijski sustav električne energije, koji je stupio na snagu u ožujku, pripremilo nova Pravila o priključenju manjih sunčanih elektrana na distribucijsku mrežu, piše portal Energetika-net.

Nova pravila koja su već stupila na snagu pojednostavljuju prvobitno predviđene postupke i na taj način uklanjaju probleme u provedbi Uputa za rad sustava za distribucijski sustav električne energije. Prema najnovijim podacima, više od 600 novih proizvodnih pogona čeka na priključak na mrežu, što bi moglo ozbiljno ugroziti postizanje nacionalnih ciljeva na području obnovljivih izvora energije i nanijeti nepotrebnu ekonomsku štetu.

Prema mišljenju Ministarstva, nova Pravila obuhvaćaju sve postupke povezivanja koji su trenutno u tijeku i na odgovarajući i proporcionalan način rješavaju probleme koji se javljaju pri povezivanju na mrežu. 

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »