RWE predlaže mjere za ponovni razvoj onshore vjetroelektrana u Njemačkoj

Andreas Senftleben/Pixabay

RWE zagovara zaustavljanje pada razvoja vjetroelektrana na kopnu u Njemačkoj, poziva dionike na tržištu na zajedničko djelovanje i predlaže mjere kojima bi se mogao prevladati zastoj u razvoju sektora.

Anja-Isabel Dotzenrath, direktorica RWE Renewables, tvrtke koje se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, predložila je postupak u kojem bi sve interesne skupine imale glas i gdje bi se ‘nepopularne odluke’ mogle donositi zajedno, poput bržeg izdavanja dozvola. Dotzenrath je, također, predložila da se poboljša financijski aspekt sudjelovanja zajednica u novim projektima vjetroelektrana kako bi se povećala prihvaćenost tih projekata među stanovnicima.

RWE je najveći njemački operator elektrana na ugljena i trebao bi dobiti visoku naknadu za njihovo gašenje, a nakon velike razmjene imovine s bivšim konkurentom E.ON-om u 2019. godini, RWE se pretvorio u najvećeg njemačkog operatora obnovljivih izvora energije. U listopadu prošle godine kompanija je najavila da će do 2040. godine učiniti svoje poslovanje ugljično neutralnim i uvelike povećati ulaganja u obnovljive izvore energije.

Međutim, ranije ovog mjeseca poručili su da će ulaganja za sada biti izvan Njemačke zbog trenutnih poteškoća u razvoju vjetroelektrana na kopnu. Njihova ekspanzija je, naime, pala na najnižu razinu u 20 godina i prošle godine je prvi put vjetar na moru (offshore) prestigao vjetar na kopnu (onshore), uglavnom zbog poteškoća u izdavanju dozvola.

Izvor: Clean Energy Wire

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »