Projekt udruge Strujni krug: Do 2026. u stupovima javne rasvjete 100.000 punjača za e-vozila

Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug

Udruga Strujni krug, koju su lani pokrenuli suosnivač HGspota Hrvoje Prpić, poslovni anđeo Saša Cvetojević i suosnivačica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper, predstavila je dosad najambiciozniji projekt elektromobilnosti. Udruga planira do 2026. u Hrvatskoj postaviti 100.000 punjača za električna vozila, i to instalacijom punjača u stupove javne rasvjete, piše Jutarnji list. Cijeli bi se projekt realizirao kroz suradnju s gradovima, a interesa za ovakvo rješenje ne manjka ni među tvrtkama.

Prpić, predsjednik udruge Strujni krug, kaže da čak 30 posto vozača električnih vozila u Hrvatskoj nema mogućnost prekonoćnog punjenja svojih vozila. Oni ih, naime, drže na javnim i gradskim parkiralištima, a njihov će broj s daljnjim porastom korištenja električnih vozila samo rasti. “U Londonu su tom problemu doskočili instalacijom infrastrukture za punjenje u stupove javne rasvjete, a naša udruga se zalaže da se slično rješenje primijeni i u Hrvatskoj, te smo već krenuli s razradom plana. Naime, kako bi riješila probleme vlasnika električnih vozila koji svoja vozila ostavljaju preko noći na ulici, britanska tvrtka Ubitricity pokrenula je projekt ugradnje punjača u rasvjetne stupove te je dosad postavila pet tisuća punjača na ulicama Londona. To je rješenje prikladno i za Hrvatsku”, smatra Prpić.

Napominje da sama udruga ne planira postavljanje punjača, nego organizaciju cijelog projekta: “U njega je već uključen velik broj trenutnih operatera koji posluju u Hrvatskoj, nekoliko tvrtki koje se bave proizvodnjom punjača te nekoliko savjetodavnih kompanija koje rade na izradi dokumentacije. Naš je plan pripremiti dokumentaciju i isporučiti je gradovima kako bi mogli pokrenuti natječaj. Osim toga, lobirat ćemo da se projekt implementira u Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine, čime bi se djelomično i subvencionirao”, ističe Prpić.

Navodi da su od energetskih operatera zainteresirani, među inima, GEN-I i EON te tvrtke poput Piraexa, kao i da izbor lokacija na koje se planira postavljanje punjača u potpunosti prepuštaju gradovima, piše Jutarnji list.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »