Projekt udruge Strujni krug: Do 2026. u stupovima javne rasvjete 100.000 punjača za e-vozila

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Hrvoje Prpić, predsjednik udruge Strujni krug

Udruga Strujni krug, koju su lani pokrenuli suosnivač HGspota Hrvoje Prpić, poslovni anđeo Saša Cvetojević i suosnivačica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper, predstavila je dosad najambiciozniji projekt elektromobilnosti. Udruga planira do 2026. u Hrvatskoj postaviti 100.000 punjača za električna vozila, i to instalacijom punjača u stupove javne rasvjete, piše Jutarnji list. Cijeli bi se projekt realizirao kroz suradnju s gradovima, a interesa za ovakvo rješenje ne manjka ni među tvrtkama.

Prpić, predsjednik udruge Strujni krug, kaže da čak 30 posto vozača električnih vozila u Hrvatskoj nema mogućnost prekonoćnog punjenja svojih vozila. Oni ih, naime, drže na javnim i gradskim parkiralištima, a njihov će broj s daljnjim porastom korištenja električnih vozila samo rasti. “U Londonu su tom problemu doskočili instalacijom infrastrukture za punjenje u stupove javne rasvjete, a naša udruga se zalaže da se slično rješenje primijeni i u Hrvatskoj, te smo već krenuli s razradom plana. Naime, kako bi riješila probleme vlasnika električnih vozila koji svoja vozila ostavljaju preko noći na ulici, britanska tvrtka Ubitricity pokrenula je projekt ugradnje punjača u rasvjetne stupove te je dosad postavila pet tisuća punjača na ulicama Londona. To je rješenje prikladno i za Hrvatsku”, smatra Prpić.

Napominje da sama udruga ne planira postavljanje punjača, nego organizaciju cijelog projekta: “U njega je već uključen velik broj trenutnih operatera koji posluju u Hrvatskoj, nekoliko tvrtki koje se bave proizvodnjom punjača te nekoliko savjetodavnih kompanija koje rade na izradi dokumentacije. Naš je plan pripremiti dokumentaciju i isporučiti je gradovima kako bi mogli pokrenuti natječaj. Osim toga, lobirat ćemo da se projekt implementira u Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine, čime bi se djelomično i subvencionirao”, ističe Prpić.

Navodi da su od energetskih operatera zainteresirani, među inima, GEN-I i EON te tvrtke poput Piraexa, kao i da izbor lokacija na koje se planira postavljanje punjača u potpunosti prepuštaju gradovima, piše Jutarnji list.