PRIJAVITE SE NA KONFERENCIJU

Dani dobroga vjetra 2022

Obnovljivi izvori energije Hrvatske, uz partnersku podršku europskog udruženja WindEurope te pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, organiziraju konferenciju “Dani dobroga vjetra” 2. i 3. lipnja 2022. u Dubrovniku. Interes za sudjelovanje je iznimno velik i preporuka je rezervirati svoje mjesto što prije. Prijaviti se možete OVDJE.

“Dani dobrog vjetra” okupit će u Dubrovniku predstavnike europskih i međunarodnih institucija, kao i predstavnike ministarstava i financijskog sektora iz regije, proizvođače turbina, proizvođače električne energije, predstavnike fosilne industrije koja planira OIE projekte, predstavnike akademske zajednice, stručnjake za zaštitu prirode. Ova konferencija bit će mjesto zajedničkog promišljanja i rasprava o trendovima u vjetroenergiji Europe s naglaskom na Jugoistočnu Europu:

 • Uvjeti za ubrzavanje razvoja projekata i provođenje energetske tranzicije
 • RES Simplify i smjernice EU-a za izdavanje dozvola 
 • Razvoj elektroenergetske mreže i novi kapaciteti OIE 
 • Financiranje projekata
 • Premijski model
 • CPPA – korporativni ugovori o direktnoj kupnji električne energije proizvedene u VE
 • Razvoj sektora pod utjecajem globalnih izazova  
 • Dodane vrijednosti vjetroelektrana kroz pružanje pomoćnih usluga 
 • Hibridna postrojenja: vjetar+solar+baterije+vodik
 • Offshore vjetroelektrane
 • Zaštita okoliša uz daljnji razvoj OIE

Vjetar čini 15% europske proizvodnje električne energije te zapošljava 300.000 osoba. Kontinuirano se radi na razvoju tehnologije s ciljem postizanja veće učinkovitosti i zaštite okoliša. Razvija se i tržište na kojem su sve češći korporativni ugovori o direktnoj kupnji električne energije proizvedene iz vjetra. Promjene su vidljive i u financijskom sektoru ulaganja u vjetroelektrane. Od 2017. države članice EU imaju obvezu pokrenuti mehanizme konkurentnog nadmetanja, kao što je premijski model, kako je i propisano u smjernicama EU-a o državnim potporama, a presudno je za razvoj industrije jer omogućuje realizaciju dugoročnih investicija, infrastrukture, razvoj vještina i inovacija. Sve su to nužni koraci zelene tranzicije i energetskog razvoja Europe kojoj je cilj 40% obnovljive energije. Hrvatska ima i motivaciju i odgovornost kročiti u smjeru njegovog ostvarenja, ohrabrujući time i zemlje regije da postignu svoje OIE ciljeve.

„Ne možemo govoriti o revoluciji obnovljivih izvora ako je za dobivanje dozvole za izgradnju vjetroparka potrebno sedam godina. Vrijeme je da se ti projekti tretiraju kao projekti od najvećeg javnog interesa jer oni to i jesu.“
Kadri Simson
Visoka povjerenica EU-a za energetiku

Uz radni dio konferencije, uživat ćete u ljepotama Dubrovnika i ploviti na replici stare Karake, broda iz vremena Dubrovačke Republike. Dan nakon konferencije, u subotu, 4. lipnja, organiziramo networking izlet u Cavtat i Konavle uz degustaciju vina u vinariji Crvik i zajednički ručak u konobi Vinica Monković.

Dobro došli na konferenciju “Dani dobroga vjetra”!