Potpisan ugovor o zakupu zemljišta za vjetroelektranu Brajići u Crnoj Gori

Ilustracija/Thomas Raubourg, Unsplash

Konzorcij predvođen njemačkom tvrtkom wpd potpisao je s crnogorskom vladom ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju vjetroelektrane Brajići u blizini Budve, u koju će biti uloženo 101,3 milijuna eura, piše Balkan Green Energy News. Vjetroelektrana će imati instaliranu snagu veću od 100 MW i proizvodit će oko 220 GWh čiste električne energije godišnje, što može pokriti potrebe više od 50.000 prosječnih kućanstava, rekao je direktor wpd Adrie Zoran Obradović, koji je u ime konzorcija potpisao ugovor. Lokalni partner na projektu je tvrtka Vjetroelektrana Budva, a početak radova planiran je za četiri godine.

Tvrtka wpd trenutačno je najveći graditelj vjetroelektrana na kopnu u Njemačkoj, a wpd Adria je zadužena za ovu regiju i u Hrvatskoj je realizirala projekte vjetroelektrana Trtar Krtolin, Orlice, Katuni i Ponikve, s ukupnom instaliranom snagom od gotovo 100 MW.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »