Poljska radi na zakonodavnom okviru za offshore vjetroelektrane

Offshore vjetroelektrane na Baltičkom moru / Foto: Wikimedia
Offshore vjetroelektrane na Baltičkom moru/Wikimedia

U Poljskoj je na javnom savjetovanju prijedlog zakona o poticanju proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana na moru (offshore). Savjetovanje traje 30 dana (počelo 15. siječnja).

Nova regulativa omogućit će okvir za eksploataciju energije vjetra u Baltičkom moru, a uključuje i shemu naknada posebno za obnovljivu električnu energiju dobivenu iz offshore vjetra. Zakon će pomoći i stvaranju domaćeg lanca opskrbe koji će uključivati ​​tvrtke iz poljskog pomorskog sektora koje mogu pružiti dijelove, opremu i usluge za razvoj, izgradnju i rad na moru.

Poljska vlada je svjesna da offshore vjetar može iskoristiti za gospodarstvo i podržati prijelaz na dekarbonizaciju. No, iako ima zakonodavstvo o obnovljivim izvorima energije, prepoznato je da se u postojećem zakonodavstvu ne bave energijom vjetra na moru, a postojeći mehanizmi za podršku obnovljivih izvora energije nisu dovoljni za poticanje razvoja offshore vjetroelektrana.

Prema trenutnim propisima, offshore vjetroelektrane morale bi se natjecati u jednoj ‘aukcijskoj korpi’ zajedno s hidroelektranama, geotermalnom energijom i energijom proizvedenom iz biomase.

Izvor: reNews

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »