Poljska postaje prva država u EU u kojoj će se reciklirati baterije iz električnih vozila

Foto: Unsplash

Uz pomoć zajma Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 25 milijuna eura, Poljska će postati prva država u EU u kojoj će se reciklirati baterije iz električnih vozila i ostalog otpada koji sadrži metale, javlja EBRD.

EBRD-ovo financiranje poljske tvrtke Elemental Holding dio je šireg financijskog programa za gradnju pionirskog pogona koji će biti jedan od prvih u svijetu i u kojem će se, među ostalim, obrađivati istrošene litij-ionske baterije električnih vozila. Elemental Holding je, inače, tvrtka koja se bavi sakupljanjem i recikliranjem metala i električnog otpada, a prisutna je širom svijeta. Tvrtka posluje u Poljskoj, drugim europskim zemljama, na Bliskom Istoku i u SAD-u.

Postrojenje podrazumijeva primjenu najsuvremenije inovativne tehnologije, a proizvodit će sekundarne metale i druge materijale koji se mogu ponovno upotrijebiti kao sirovine za nove baterije ili druge primjene, pružajući osnovnu uslugu u lancu vrijednosti litij-ionskih baterija. Te su baterije temeljna komponenta električnih vozila, čija će prodaja premašiti prodaju automobila na benzinski i dizelski pogon kako odmiče tranzicija u gospodarstvo s niskim udjelom ugljika.