Škola Ruđer Bošković dobitnik nagrade “Pokrenimo obnovljivu Hrvatsku”

Pokrenimo obnovljivu Hrvatsku - trofeji
pokrenimo-obnovljivu-hrvatsku-trofeji

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske ove je godine u sklopu Znanstvenog piknika pokrenulo nagradni natječaj “Pokrenimo obnovljivu Hrvatsku” u koju su se mogle uključiti sve osnovne i srednje škole. Dobitnici nagrade su učenici Tehničke škole Ruđer Bošković koji su u samogradnji izradili meteorološku stanicu od recikliranih materijala.

Natječaj “Pokrenimo obnovljivu Hrvatsku” pokrenut je u lipnju ove godine u sklopu ovogodišnjeg 6. Znanstvenog piknika. Na njega su se mogli prijaviti učenici sa svojim radovima. U obzir su natječaja su dolazili  likovni uradci učenika, makete ili bilo koji drugi radovi koji prikazuju ulogu obnovljivih izvora energije u okruženju.

 

Nagrada “Pokrenimo obnovljivu Hrvatsku” školi iz Vinkovaca

Na razini srednjih škola nagradu je osvojila Tehnička škola Ruđer Bošković iz Vinkovaca. Učenici su izradili meteorološku stanicu od starih žaluzina i otpadnih drvenih ploča. Stanica mjeri temperaturu zraka, tlak, vlažnost zraka i količinu padalina s relativnom pogreškom 0,01 posto. Postolje za solarne panele koji pune bateriju je izrađeno na 3D printeru. Ukupni trošak cijelog projekta iznosio je 300 kuna.

Ova škola je inače uvrštena među 30 škola u Hrvatskoj u okviru projekta “Napredne Internet of Things tehnologije u hrvatskim školama“. Taj projekt u suradnji s HT-om provodi Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM).  Neki od projekata koje su učenici do sada realizirali su hidraulička ruka od kartona i robotska ruka. Osim toga imali su i zanimljive projekte koji objašnjavaju kako kuhano jaje uvući u bocu i kako odrediti brzine svjetlosti s pomoću čokolade.  Škola je također prijavila i nekoliko timova na statističku olimpijadu.

Kao nagradu za ostvaren projekt učenici će imati priliku posjetiti nekoliko važnih institucija i izložbi u Zagrebu. Posjeta uključuje obilazak Tehničkog muzeja, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Državnog zavoda za statistiku te posjetu izložbi “Nikola Tesla – Mind from the Future“.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »