Pivarska grupacija InBev potpisala dosad najveći europski PPA

Izvor: Budweiser, Liv Hema/Unsplash
Izvor: Budweiser, Liv Hema/Unsplash

InBev, proizvođač Budweisera i niza drugih piva, potpisao je ugovor o kupovini solarne energije od 130 MW – dosad najveći „paneuropski korporativni solarni PPA“.

Ugovor s njemačkim proizvođačem obnovljivih izvora energije BayWa omogućit će električnu energiju za 14 pivovara u zapadnoj Europi i najnoviji je dio nastojanja korporacije za 100 posto obnovljivim izvorima energije te još jedan znak rastućeg europskog korporativnog PPA (ugovor o otkupu električne energije, engl. power purchase agreement) tržišta. BayWa će financirati i razviti dva nova solarna projekta u Španjolskoj, ukupne snage 200 MW. Završetak projekata, a jedan od njih trebao bi se zvati Budweiser Solar Farm, očekuje se do ožujka 2022. godine. Kažu da će biti dovoljno struje za kuhanje pive za 18 Oktoberfesta.

Krajem 2018. InBev je ugovorio 15-godišnji PPA (100 MW) s tvrtkom Lightsource BP za opskrbu svojih britanskih operacija. Ima i ugovor za 152,5 MW s tvrtkom Enel Green Power za svoje američke operacije. Nakon što dođe do toga da pogone pokreću sa 100 posto obnovljivom energijom, Budweiser namjerava ukrasiti svaku bocu koja se prodaje u SAD-u i Velikoj Britaniji simbolom koji izjavljuje tu činjenicu.

Sve veći broj europskih korporacija ima slične ciljeve. Primjerice, Ørsted je u prosincu prošle godine dogovorio 100-megavatni korporativni PPA, dosad najveći za offshore sektor vjetra. U Europi su tehnološki divovi Google i Microsoft bili među prvim pokretačima, pridružili su im se aerodromi, supermarketi, telekomunikacijske tvrtke i mnogi drugi.

Izvor: Greentech Media

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »