PepsiCo prelazi na 100% obnovljivu energiju u SAD-u

Foto: PepsiCo
Foto: PepsiCo

Neka od najdražih američkih pića – od Gatoradea do Pepsija – uskoro će se proizvoditi ​​korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora, poput vjetra i sunca. PepsiCo je objavio planove za postizanje 100 posto obnovljive električne energije za svoje poslovanje u SAD-u ove godine, najvećem tržištu hrane i pića koje čini gotovo polovicu ukupne globalne potrošnje električne energije.

Cilj kompanije za proizvodnju hrane i pića jest prebaciti se na 100 posto obnovljivu energiju, što su već učinili u devet europskih zemalja. Uz to, u 2018. godini 76 posto potreba za električnom energijom tvrtke PepsiCo Mexico Foods bilo je pokriveno energijom vjetra. A za najnoviji potez u SAD-u odlučili su se kako bi poslali signal energetskom tržištu i drugim američkim tvrtkama.

“Ušli smo u desetljeće koje će biti kritično za budućnost našeg planeta. PepsiCo ide prema 100 posto obnovljivoj električnu energiji jer ozbiljna prijetnja klimatskih promjena traži brže i hrabrije akcije od svih nas”, istaknuo je Ramon Laguarta, predsjednik i izvršni direktor PepsiCo-a.

Očekuje se da će njihov prelazak na obnovljivu električnu energiju u SAD-u ove godine donijeti 20-postotno smanjenje emisija stakleničkih plinova u odnosu na početnu vrijednost iz 2015. godine. To predstavlja značajan doprinos kompanijinom cilju smanjenja apsolutnih emisija stakleničkih plinova u svom globalnom lancu za 20 posto do 2030. u odnosu na početnu vrijednost iz 2015. godine.

“Kao lider u industriji odgovorni smo za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u SAD-u, istovremeno potičući sistemske promjene koje mogu izgraditi održiviji prehrambeni sustav. Ovo je još jedan korak naprijed u tom putu”, rekao je Simon Lowden, glavni direktor za održivost u tvrtki.

PepsiCo planira ciljati na raznovrstan portfelj rješenja kako bi se postigla 100 posto obnovljiva električna energija. To uključuje ugovore o kupnji električne energije (PPA) i virtualne ugovore o kupnji električne energije (VPPA), kao i energetske certifikate za obnovljive izvore energije (REC). U 2020. godini PepsiCo-ov portfelj sadrži više REC-ova, ali će se postupno kretati prema PPA-ima i VPPA-ima do 2025. godine.

Uz ove mjere, nastavljaju s proizvodnjom obnovljive električne energije na mjestu potrošnje. Nedavno su instalirali nove solarne panele na svom globalnom sjedištu u Purchaseu, u New Yorku. Već imaju projekte solarne energije u cijeloj zemlji, što uključuje instalacije na podružnici Frito-Lay u gradovima Modestu i Casa Grande, kao i na objektima PepsiCo-a u Fresnu i Tollesonu.

Izvor: PepsiCo

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »