Online događaj ‘Donošenje vrijednosti agrobiomasi’

Foto:ZEZ

Kroz projekt AgroBioHeat, koji je posvećen uvođenju poboljšanih i tržišno spremnih rješenja za grijanje na agrobiomasu u Europi, Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva sve zainteresirane građane na sudjelovanje u besplatnom online događaju ‘Donošenje vrijednosti agrobiomasi’. Događaj će se održati 20. travnja i 11. svibnja 2022. godine, a u centru pažnje je pružanje prilika za ostvarivanje poslovnih suradnji gospodarstvenika u području agrobiomase iz cijele Europe, priopćili su iz ZEZ-a.

“Sve češćim poskupljenjima i ograničenjima fosilnih goriva smatramo da će sve više građana tražiti alternativna rješenja u obnovljivim izvorima energije. Agrobiomasa se može koristiti za proizvodnju energije, novih prehrambenih proizvoda, materijala pa čak i u industriji lijekova. No, manjak inovacija u tehnologijama, razvoja novih proizvodnih procesa i opreme, jedan je od razloga zbog kojeg se njezin potencijal ne iskorištava u potpunosti. U nekim slučajevima tehnologije i postoje, no njihovo prihvaćanje na tržištu je otežano zbog izostanka vrijednosnog lanca i manjka znanja o dostupnim tehnologijama. Stoga ovakvim susretima želimo povezati kompatibilne dionike i potaknuti unapređenja u korištenju agrobiomase”, rekla je Lucija Nađ, voditeljica AgroBioHeat projekta.

Svi zainteresirani sudionici imat će priliku 20. travnja od 10-12 h priključiti se online predavanju, dok će se 11. svibnja (u periodu od 09 do 19 h)  održati virtualni susret događaja koji aktivno uključuje sudionike iz poljoprivrede i prehrambene industrije kako bi upoznali potencijalne partnere.

Predavanje će se fokusirati na primjenu poljoprivredne biomase u kućanstvima te tržišno spremnih rješenja za njezino korištenje za grijanje. Dok će online susretom, kojem je svrha upoznavanje i umrežavanje potencijalnih partnera, sudionici moći na brz i jednostavan način, tijekom 20-minutnih razgovora pronaći poslovnog partnera putem online platforme.

Online susret ‘Donošenje vrijednosti agrobiomasi’ bavi se upravo tim izazovom i gospodarstvenicima s području biomase iz različitih dijelova Europe želi omogućiti međusobno povezivanje, kako bi prezentirali svoje tehnološke ili materijalne potrebe, ili ako imaju viška biomase, našli partnere koji će im pomoći da je iskoriste.

“Održivim upravljanjem poljoprivrednim ostacima, agrobiomasa može postati faktor razvoja hrvatskih lokalnih energetskih zajednica i doprinijeti smanjenju potreba za uvozom energetskih resursa. Ovim događajem želimo doprinijeti dijalogu o korištenju njenog potencijala u Hrvatskoj, posebno u kontekstu postizanja nacionalnih ciljeva smanjenja ugljičnih emisija”, zaključila je Nađ.

Više o samom događaju i agendu predavanja, možete pronaći na LINK.