Održana radionica OIEH-a i Megajoulea: Obnovljivi izvori – razvoj tržišta električne energije

Radionica ‘Obnovljivi izvori – razvoj tržišta električne energije’

Zatvaranjem FiT sustava projekti obnovljivih izvora energije (OIE) okreću se tržištu električne energije, što je i logična posljedica dugogodišnjeg pada cijena tehnologije te posljedično povećavanja njihove konkurentnosti u odnosu na konvencionalne izvore. Kako se u novim okolnostima OIE trebaju postaviti na tržištu električne energije? Kakve su mogućnosti integracije na tržište električne energije onih projekata OIE koji su već na mreži i u sustavu FiT-a ili iz njega izlaze, ali i projekata koji su u fazi razvoja? Koje je sve uvjete potrebno ispuniti kako bi ta integracija bila još brža? Neka su to od ključnih pitanja koja su obrađena na radionici ‘Obnovljivi izvori – razvoj tržišta električne energije’, održanoj u organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) i konzultantske tvrtke Megajoule, u četvrtak, 19. studenog 2020., u Zagrebu.

Nakon uvodnog govora Maje Pokrovac, direktorice OIEH-a, predstavnici tvrtke Megajoule (Ivan Gašić, stručnjak za tržište električne energije), iskusnog trgovca električnom energijom TrailStone (Ante Pogačić, direktor) i Hrvatske burze električne energije – CROPEX (Silvio Brkić, predsjednik Uprave) uveli su u radionicu i panel raspravu. Prezentirali su mogućnosti nastupa proizvođača iz OIE na tržištu, zakonodavni okvir te daljnje pretpostavke za jaču integraciju OIE. Prikazan je i zanimljiv primjer solarne aukcije u Portugalu koja se održala prije par mjeseci (700 MW na 12 različitih lokacija, šest tvrtki dobitnika), mogućnosti i benefiti sklapanja dugoročnih ugovora o otkupu (PPA), s posebnim naglaskom na korporativne PPA (cPPA), a navedeni su i razlozi zbog kojih su atraktivni i za developere i za krajnje potrošače.

Također, naglasak je stavljen i na ulogu CROPEX-a u integraciji OIE projekata, daljnji razvoj njihovih novih proizvoda potrebnih da integracija projekata OIE na tržište električne energije bude što tečnija te očekivanjima u 2021. godini. Pojašnjeno je i pravo optiranja, odnosno pravo izbora koje se daje poticanim proizvođačima te im omogućava napuštanje sustava poticanja i pristupanje slobodnom veleprodajnom tržištu električne energije i prije isteka Ugovora o otkupu električne energije, a da za cijelo to vrijeme nastave primati prilagođenu poticajnu cijenu koja u svojoj osnovi čini razliku između poticajne cijene i referentne tržišne cijene. Posebno je naglašeno da pravo optiranja nije obveza te da oni koji optiraju imaju pravo povratka u sustav poticanja na mjesečnoj bazi. Prezentirano je i njemačko iskustvo uvođenja prava optiranja te njegove koristi.

U sklopu radionice održana su i dva okrugla stola pod moderatorskom palicom Ede Jerkića (član Uprave, Megajoule) i Vanese Vujanić (odvjetnički ured Vanesa Vujanić) na kojima su sudjelovali: Ivo Milatić (državni tajnik za energetiku, MINGOR), Silvio Brkić (predsjednik Uprave, CROPEX), Ivan Gašić (stručnjak za tržišta električne energije, Megajoule), Vladimir Bencun (voditelj projektnog financiranja, HPB), Kristina Čelić (načelnica Sektora za energetska tržišta i infrastrukturu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, MINGOR), Danijel Beljan (voditelj odjela EKO bilančne grupe, HROTE), Ante Pogačić (direktor, TrailStone), Tomislav Ćurković (direktor, Encro).

Raspravljalo se o izazovima koje je potrebno riješiti kada je u pitanju integracija OIE u sustav, tranziciji HROTE-a prema otvorenom tržištu i potrebi oslobađanjem HROTE-a od pretjeranih zakonskih ograničenja, novim bankarskim rizicima, mogućnostima za razvoj burze i novih instrumenata trgovanja te potrebi jačeg razvoja tržišta. Naglašena je važnost energetske europske integracije, dolazak novih sudionika na tržište i prodaja energije na drugim tržištima. Zaključeno je da će se otvaranjem tržišta sigurno pojaviti novi igrači i povećati likvidnost burze te unaprijediti naš sustav tako da ne trebamo više posezati za crnom energijom iz uvoza.

Detaljan izvještaj možete preuzeti na poveznici:

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »