Odabrani najpovoljniji ponuđači za dodjelu tržišne premije i zajamčene otkupne cijene

Ilustracija/Markus Spiske, Unsplash

Temeljem provedenog Javnog natječaja za dodjelu tržišne premije i zajamčene otkupne cijene za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i kogenerecije od 12. studenog 2020. godine, koji je bio otvoren do 14. prosinca, Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) je donio Odluku o odabiru najpovoljnijih ponuditelja za dodjelu tržišne premije i zajamčene otkupne cijene.

Zaprimljeno je ukupno 107 ponuda, od toga 14 za dodjelu tržišne premije (biomasa i bioplin do 2 MW) i 93 za dodjelu zajamčene otkupne cijene, dok je pravo na premiju i zajamčenu otkupnu cijenu ostvario 71 nositelj projekata: sedam će dobiti tržišnu premiju (HROTE će na mjesečnoj razini za svakoga od njih računati premiju kao razliku između ugovorene i prosječne tržišne cijene), a 64 zajamčenu otkupnu cijenu. Najviše dobitnika je među solarima pa se tako od ukupnih dobitnih ponuda 57 odnosi na sunčane elektrane (50-500 kW), četiri na hidroelektrane (50-500 kW) i po pet na elektrane na biomasu (50 kW-2 MW) i bioplin (500 kW-2 MW).

S druge strane, ponude 33 nositelja projekata utvrđene su nevaljanima i nisu uzete u razmatranje (tri za dodjelu premije i 30 za dodjelu zajamčene otkupne cijene), dok su četiri ponude bile valjane, ali nisu dobitne (dvije za dodjelu premije i dvije za dodjelu zajamčene otkupne cijene).

Javnim pozivom su određene maksimalne referentne cijene za sve grupe elektrana. Najniže maksimalne referentne cijene su bile za solarne elektrane – 630 KN/MWh (dobitna ponuda s minimalnom referentom cijenom iznosila je 468 KN0MWh), a najviše za biomasu – 1330 KN/MWh (dobitna ponuda s minimalnom referentnom cijenom iznosila je 1320 KN/MWh).

Zbirni rezultati provedenog javnog natječaja/HROTE

Nositelji projekta koji su ostvarili pravo na premiju ili zajamčenu otkupnu cijenu dužni su HROTE-u u roku od 15 dana dostaviti jamstvo za izgradnju proizvodnog postrojenja, a nakon toga s HROTE-om sklapaju ugovore o tržišnoj premiji, odnosno zajamčenoj otkupnoj cijeni.

Inače, ukupna priključna snaga svih dobitnih ponuda u ovom natječaju iznosi 25,5 MW, dok je kvota iz Javnog natječaja iznosila 88 MW. No, s obzirom na to da su tek sredinom 2020. donesene sve potrebne zakonodavne podloge, za očekivati je da će na idućim natječajima biti puno veći interes jer se intenzivno radi na optimizaciji projekata.

Dobitne ponude možete vidjeti ovdje.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »